PROSLAVLJEN BLAŽENI GRACIJA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. studenog 2012. - 10:22
Autor: 

U prisustvu velikog broja vjernika juče je svečano proslavljen blagadan Blaženog Gracije, jednog od svetaca Boke kotorske. Sveto Euharistijsko slavlje predvodio msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski.
Blaženi Gracija umro je 9.studenoga 1508. godine na otoku Svetoga Kristofora. Zauzimanjem pomorca Antuna Jankovića iz Mula Gracijevo tijelo biva preneseno iz Venecije u rodni Muo, 1810. godine. Muljani su mu uzvratili ljubav izgradnjom nove župne crkve u sredini mjesta, koju su posvetili 18. rujna 1864. godine, B. D. Mariji Pomoćnici kršćana, i u njoj na novom olltaru u srebrnom sarkofagu postavili tijelo Blaženog Gracije te je na taj način župna crkva Pomoćnice kršćana na Mulu postala Svetište Blaženog Gracije.

Blaženi Gracija rođen je na Mulu 1438 godine. Do svoje tridesete godine živi u obiteljskom domu, osiguravajući egzistenciju roditeljima i sebi, ribanjem i težačkim poslom. Nakon toga, postaje mornar na mletačkom trgovačkom brodu. Bitna godina za njegov život je 1468. kada na poticaj propovjedi blaženog Šimuna Camerina, donosi odluku napustiti dotadašnji načim života i dati se na raspolaganju Bogu i bližnjemu u službi redovnika augustunca. Dobivši blagoslov roditelja on stupa u red svetog Augustina i dobija ime Gracija, što u prijevodu znači milost. Svoj redovnički život počeo je u samostanu na brdu Ortone, nedaleko od Padove. Odmah se istakao poniznošću, skromnošću i odlučnošću, zadobivši simpatije svoje subraće. Kao redovnik istakao se svetim životom provodeći dane u postu i molitvi. Posebno su mu bili na srcu siromasi i prosjaci, koji su dolazili na samostanska vrata. Svakom je pružio "koricu kruha" i riječ utjehe, koja im je često više značila nego materijalni dar. Naročito je pomogao gubavce. Još za života, a naročito poslije smrti, pripisivana su mu brojna čudesna ozdravljenja i djela.
PALAMIDA OD SREBRA
18. svibnja 1890. godine, treći dan velikog slavlja na Mulu, poblaženja blaženoga Gracije, narod iz svih okolnih mijesta došao je na Muo da se pomoli svecu. Crkva i oko nje sve puno, mnoštvo naroda. Iznenada sa Ljute javljaju da se vidi veliko jato ribe. Pobožni ribari patruna Piera Simovića donose munjevitu odluku. Poslije četvrt stoljeća svetac je tu, u mjestu, na sigurnom a riba ima rep, ako je ne ulove oni neki drugi će. Brzo su uskočili u barke i krenuli preko mora. Stigavši na Ljutu zatekli su ribu na posti. Ne čekajući bacili su mrežu. Iznenađenje je bilo ogromno, ulov kakav ni u snu nijesu mogli poželjeti, puna mreža, pucala je pod teretom. Preko 6000 komada palamida. Toliki se broj ovih riba nikad u Bokeljskom zalivu nije ulovio.
Da bi zahvalio Bogu i blaženomu Graciji, patrun Piero Simović dao je načiniti ribu, palamida, od srebra u prirodnoj veličini, koja sada visi na strani Evanđelja, na svečevom oltaru. Na tablici ispod ove ribe stoji natpis: "Na uspomenu nečuvenog lova od preko 6000 palombića, ulovljenih trećeg dana trodnevnog slavlja poblaženja blaženoga Gracije, dne 18.svibnja 1890. godine, harna obitelj Simović P".