OMAŽ GLAZBENIKU I SKLADATELJU TRIPU TOMASU (1885.-1975.)

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. studenog 2012. - 2:32
Autor: 

U Centru za kulturu "Nikola Đurković" sinoć je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore priredilo omaž glazbeniku i skladatelju Tripu Tomasu (1885. – 1975.) pod nazivom „Šjor Tripu s ljubavlju".
U programu su učestvovali „Gradska muzika Kotor", dječiji mandolinski sastav HGD-a "Tripo Tomas", ženska klapa „Bisernice Boke", muška klapa „Bokeljski mornari", Kristina Katelan violina i maestrov unuk prof. Ivan Tomas.
O Tripu Tomasu i njegovom glazbenom stvaralaštvu govorili su mr. Vesna Vičević, član obitelji Dragica Tomas, direktorica Muzičke škole Marina Dulović, kapelnik Gradske muzike Kotor Petar Bukilica, Adam Cuca koji je započeo svirati u gradskoj muzici pod maestrovom dirigetskoj palici. Zbog spriječenosti nijesu prisustvovali Tomasovov dugogodišnji prijatelj i kolege Boro Cicović i bivši kapelnik muzike Vladimira Begovića čija pisma su pročitana.
Veslim maršom "Dalmacija" započelo je veče koje je posvećeno "čovjeku koji je po vokaciji bio muzičar, izvođač, dirigent, kompozitor, pedagog, pjevač i još mnogo toga" kazala je voditeljica omaža mr.Vesna Vičević.
Član obitelji Dragica Tomas sa dosta emocija prenjela je doživljaje i trenutke provedene u obitelji Tomas u Škaljarima. Adam Cuca prva truba kotorske glazbe ispričao je kako je počeo svirati pod šjor Tripovom dirigentsom palicom, dok je Boro Cicović u svom pismu otkrio kako je nastala skladba Šjora Mare.
Dugogodišnji kapelnik Gradske muzike Kotor, Vladimir Begović u svom pismu obraćanja kazao je "Tripo Tomas je ličnost koja je u muzici ostavila izuzetan uticaj i učinak. U znak zahvalnosti maestru Tomasu, lično pokrećem inicijativu da se pijaca na kojoj se nalaze prostorije Gradske muzike Kotor a koju zovemo Pijaca od zatvora, nazove njegovim imenom Pijaca maestra Tripa Tomasa, jer on to zaslužuje." Ovaj predlog izazvao je buru oduševljenja brojne publike.
Uz brojne Tomasove skladbe jedno divno veče završilo se uz neizbježnu "Šjoru Maru" koju su zajedno otpjevali svi učesnici i organizatori večeri.
Tripo Tomas skladao preko 100 djela, većinom za puhače, od kojih je 80 autorski zaštićeno, jer je od 1935. god. bio član Udruženja jugoslavenskih muzičkih autora.
Posebno široku popularnost doživjeli su Tomasovi radovi "Šjora Mare" špice popularne televizijske serije "Naše malo misto", "Vozi, vozi...", "U kantini" "Pozdrav Splitu" "Dalmacija" i druge.
Tripo Tomas ostavio je neizbrisivi trag i veoma je važan za glazbeno stvaralaštvo Boke kotorske te značajno doprinio širenju glazbene kulture, u vrijeme kada nije postojalo organizirano glazbeno školstvo.