GRADNJU BRODOVA POMAŽE I EVROPSKA UNIJA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. studenog 2012. - 6:51
Autor: 

U brodogradilištu „Montmontaža-Greben" u Veloj Luci na Korčuli, u petak je porinut prvi od dva nova patrolna broda koja se u tom hrvatskom brodogradilištu grade po narudžbi Uprave policije Crne Gore – Sektora granične i pomorske policije.
Za dvadesetak dana biće porinut i drugi isti takav novi brod, a oba plovila crnogorskoj policiji biće predata na upotrebu na posebnoj svečanosti koja će na Korčuli biti održana krajem godine, u prisustvu visokih zvaničnika dviju država.
Novi patrolni brodovi napravljeni su od legure aluminijuma, dugi su 15, široki 4,4 metra, a visina do glavne palube iznosi 2,3 metra.

Brodove pogone po dva dizel motora „Volvo penta" snage po 800 konja, sa kojima ova plovila postižu maksimalnu brzinu od čak 45 čvorova, a ekonomska brzina je 25 čvorova.
Gradnju dva nova moderna patrolna broda u Hrtvatskoj, u jednom od tamošnjih najrenomiranijih brodogradilišta za proizvodnju čamaca za spašavanje ljudi na moru i izgradnju specijalnih policijskih broda, MUP Crne Gore naručio je uz značajnu finansijsku podršku delegacije Evropske Unije u Podgorici.
S. Luković