KATOLICI DANAS SLAVE SVETA TRI KRALJA A PRAVOSLAVNI VJERNICI BADNJI DAN

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. siječnja 2011. - 12:57
Autor: 

Danas katolici slave blagdan Sveta Tri kralja ili Bogojavljanje. Svetkovinom Triju kraljeva slavi se Božje objavljenje u osobi Isusa iz Nazareta tijekom poklona trojice mudraca Gašpara, Melkiora i Baltazara.
Na Tri Kralja završavaju božićni blagdani, a u narodu, pak, obilježavaju kraj zimskog ciklusa i početak proljetnog, pokladnog.

Blagdan na današnji se dan Crkva sjeca dogadaja opisanog u Evandeljima, kada dolaze trojica maga, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorodenom kralju. Došli su izdaleka i tražili Krista. U bogojavljenskoj evandeoskoj poruci glavna je stvarnost novorodeni kralj Isus Krist, na cijem se vanjskom oblicju ne vide nikakvi tragovi kraljevskog dostojanstva. On stanuje u jednoj seoskoj kolibici medu siromašnim ljudima. On je kralj koji ne daje svecanih primanja, on je skriven, stavljen u stranu. A ipak je njegovo rodenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorodenog Kralja, kojega i oni naviještaju. Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjuci im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltaza. Poslije smrti triju kraljeva njihove bi relikvije bile su odnesene u Carigrad, a odande u Milano, odakle su prenesene u Keln. Nad tim je relikvijama, što se cuvaju u prekrasnoj škrinji, podignuta na njemackom tlu najvelicanstvenija katedrala koja je i danas najveci ukras grada Kelna, u kojem se veoma razvilo njihovo štovanje. Ti sveti kraljevi bili su predstavnici poganskoga svijeta koji se dodoše pokloniti Isusu i na taj nacin naznaciti da je on Spasitelj za sve ljude.
Audio: Don Dejan Turza