ZANIMLJIVOST: NAPRAVILI AGREGAT KOJI ĆE UNIŠTITI EP ?

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. studenog 2012. - 16:24
Autor: 

Autonomni mehanički agegat za proizvodnju električne energije, naziv je patenta trojice crnogorskih pronalazača, a koji je danas predstavljen javnosti na promociji održanoj u kafeu „Apolon" u Tivtu. Predstvaljanje ovog uredjaja izazvalo je veliko interesovanje gradjana, ali i oprečne komentare ljudi od struke koji nisu vjerovali da su trojica autora ovog pronalaska predvodjena Milanom Bojovićem sa Žabljaka, zaista uspjeli u prevazilaženju do sada važećih pravila fizike o sili akcije i reakcije koje je utemeljio još Isaak Newton.
„Ovaj uredjaj je riješnje da se dobije jedostavna, ekološki čista i energija koja se može primijeniti na svakom mjestu. Agregat može biti mobilan, montažno-demontažni ili autonoman. Uredjaj koristi inicijalnu energiju – jednosmjernu struju iz baterije od 12 volti koja pokreće elektromotor, a ovaj opet preko posebnog prenosnog sistema, pokreće generator koji preko ispravljača, proizvodi naizmjeničnu električnu energiju napona 230 volti. Manji dio generisane energije se vraća nazad i puni bateriju od 12 volti, a mnogo veći „višak" novoproizvedene struje spreman je za napajanje svih potrošača koji funkcionišu na naponu od 220 volti."- objasnio je Bojović dodajući da je tajna uspjeha njihovog pronalaska koji omogućava da se inicijalna energija iz 12-voltog akumulatora višestruko uveća, „sistem povezivanja i sistem pretvaranja energije, ali vam o tome ne mogu govoriti."

„U ovom trenutku možemo dimenzionisati, kontrusati i proizvesti agregate koji rade na ovakvom principu,a koji su snage od 1 kilovata do čak 2 megavata."- poručio je Bojović dodajući da njihov patent omogućava stabilno i nezavisno snabdijevanja strujom domaćinstava, hotela, mreže javne rasvjete, sistema za navodnjavanje ili industrijskih postrojenja. Zanimanje za patent trojice pronalazača pokazali su i neki bokeljski privrednici, dok je dio na prezentaciji prisutnih inženjera elektronike i elektrotehnike, sa skepsom vrtio glavom na pomisao da je izumljen uredjaj koji će, ako je sve tako kako kažu njegovi konstruktori, neminovno dovesti do propasti EPCG i svih drugih sličnih elektroprivrednih preduzeća.
Bojović i njegove kolege su članovi „Udruženje menadžera Balkana", a pravni zastupnik njihovog patenta je tivatski advokat Ratko Pantović. Upravo je u Pantovićevom lokalu „Apolon" priredjena prezentacija novog agregata koji je, nakon stavljanja u pogon, strujom napajao osvjetljenje i druge električne uredjaje u kafiću, kao i dvije električne alatke – bušilicu i brusilicu koje su na njega prikopčane.
„Poslije godinu dana ispitivanja, patent je registrovan i dobijen je sertifikat od Zavoda za zaštitu intelektuelane svojine Crne Gore. U toku je postupak za proširenje priznanja njihovog patenta na 124 države-potpisnice medjunarodne konvencije za zaštitu intelektualne svojine i nakon toga, moji klijenti planiraju da počnu proizvodnju ovog uredjaja."- kazao je advokat Ratko Pantović. On je dodao da je u toku i potraga za investitorom koji bi finansirao početak proizvodnje ovih agregata, koji su za početak, snage od 1 kilovata do čak 2 megavata.
Siniša Luković