"BOKELJSKE BURE, JUGA I BONACE"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. prosinca 2012. - 10:54
Autor: 

Roman "Bokeljske bure, juga i bonace" autorke Radojke Abramović promoviran je sinoć u crkvi Sv. Duha u Starom gradu. O romanu su govorili filološkinja Jasmina Bajo i novinar, publicista Siniša Luković.
Roman „Bokeljske bure, juga i bonace" možemo tumačiti kao roman zbivanja kroz hroniku dešavanja šest generacija obitelji Andrić, zatim kao roman vremena kroz dva stoljeća, a Boka kao lokalitet i nepresušni izvor inspiracije ima jednu od glavnih uloga u romanu tako da ga možemo nazvati i romanom prostora. Dokumentaristička sfera romana koja obiluje etnografskim detaljima predstavlja jedu od najvrijednijih komponenti ovog djela, a to su autentični opisi običaja, mjesta, navika, poslovanja, svadbi, palaca, načina trgovine, povezanosti Boke i zaleđa- kazala je predstavljajući roman filološkinja Jasmina Bajo.

"Pročitajte ovaj roman da biste shvatili kako su nekada živjeli naši stari, sa kakvim su se nedaćama nosili te koliko su bili silom prilika i silom života detrminisani između dva prostora plavetnila mora i neba. Zahvaljujići ovom djelu ostaćete fraprani kakva je bila povjest ovog kraja i što je Boka bila u zadnja dva stoljeća a nažalost, u mnogim svojim djelovima više nije. U ovoj knjizi pronaći ćete onaj stari bokeški život i one užance kojih na našu žalost sve manje ima i to je jedna od velikih vrijednosti ove knjige, zbog čega sam zahvalan gospođi Abramović, koja je na jedan lijepi i specifičan način sve uobličila i stavila u priču "Bokeljske bure, juga i bonace"- kazao je novinar i publicista Siniša Luković.
Autor romana Radojka Abramović, povjesničar umjetnosti, objašnajvajući porive koji su je natjerali da napiše knjigu, u predstavlajnju svoga djela kazala je "da je život kao rijeka i ne vraća se ka svom izvorištu već teče ka ušću, jer život u svom kontinuitetu ipak pobjeđuje smrt a to je upravo poenta ovog romana".
Roman je podjeljen na četri dijela i predstavlja simbiozu dinarskog elementa i romanske kulture koja je baštinjena u Boki kotorskoj, u prvom dijelu prikazuje staru Crnu Goru, krševitu, pononosnim radnim ljudima, u drugom Boku koje više nema, ljubav i smrt- zaključila je autorka Abramović.
U muzičkom dijelu programa učestvovala je klapa "Incanto" koja je dala specifičnu dimenziju doživljaja cijele atmosfere ambijenta, iskazane riječi, romana, klapske pjesme, noći bure i juga zimske bokeljske noći.