SEFEROVIĆ PREDSTAVIO KNJIGU ZNAMENITE NOVLJANKE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 07. prosinca 2012. - 10:26
Autor: 

„Znamenite Novljanke u svijetu kulture, umjetnosti, nauke i sporta" naziv je knjige autora prof. Lazara Seferovića koja je sinoć promovirana u dvorani „Park".
O knjizi je govorio gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić koji je istakao kako je knjiga upravo svjedočanstvo ženske emancipacije, te kroz uspjeh žena se pokazuje da je to jedan od najvažnijih kanala socijalne promocije suvremenog društva.

"Ova knjiga je prilog zavičajnoj zbirci grada i poklon generacijama koji svjedoči o veličini i značaju žena Herceg-Novog"- kazao je Mandić.
Urednik monografije Vujica Ognjenović istakao je kako autor Seferović ovom knjigom jasno predočava da se nivo demokrtaskog razvoja društva može sagledavati ulogom žena u tom društvu u njenoj slobodi i djelatnosti jer je stepen emancipacije žena pouzdan indikator napretka društva ne samo u kulturološkom već i u civilizacijskom smislu.
Knjiga je prepuna zanimljivih razgovora, priča iz života, intrvjua sa znamenitim ženama Hercegnovog na 452 strane i obiluje sa 822 fotografije.
Prof. Seferović vidno zadovoljan kazao je „ Fascinantno je koliko su Novljanke donjele uspjeha našem gradu svojim postignućima u istoriji, etnologiji, slikarstvu, grafici, vajarstvu, klasičnoj muzici, filozofiji, književnosti, publicistici, pozorišnoj i filmskoj umjetnosti, pejzašnoj arhitekturi, urbanizmu, hortikulturi, dizajnu, baletu, sportu i na drugim poljima".
Na kraju prezentacije autor je podjelio je knjige Znamenitim Novljankima.
Jedan od sponzora koji je obezbjedio značajna sredstva za tiskanje knjige je naftna kompanija Sokar iz Bakua, Azerbejdžan čiji predstavnici su izrazili zadovoljstvo što su pomogli da ovako vrijedna monografija izađe iz tiska, jer se osjećaju "sugađanima obzirom na predstojeća ulaganja u bivši vojni kompleks Kumbor".
Autoru knjige telegram je uputila Sju Kej Braun američka veleposlanica u Podgorici koja je bila spriječena prisustvovati promociji zbog ranije preuzetih obaveza.
U muzičkom dijelu programa nastupila je mlada Jovana Mustur koja je otpjevala ariju iz Rusalke iz istoimene Dvoržakove opere uz klavirsku pratnju Dejana Krivokapića.