PREDSJEDNICA HRVATSKE GRAĐANSKE INICIJATIVE - BUDI ONO ŠTO JESI

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. siječnja 2011. - 10:30
Autor: 

Povodom popisa stanovništva u Crnoj Gori koji ce se sprovesti u periodu od 1. do 15. travnja ove godine razgovarali smo sa Marijom Vučinović, predsjednicom Hrvatske građanske inicijative - jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori. „Kao politička stranka aktivno ćemo se uključiti u kampanju popisa stanovništva, kako bi educirali stanovništvo da se građani bez straha i slobodno izjasne - što su i kojim jezikom govore. Prema popisu koji je sproveden 2003. godine u Crnoj Gori 1,1 % stanovništva izjasnilo se kao Hrvati. Naš cilj je da pobudimo svijest kod građana hrvatske nacionalnosti da se slobodno izjasne i budu ponosni na ono sto jesu, jer Hrvati u Crnoj Gori su autohtoni narod koji mora očuvati svoj identitet i biti ponosan na kulturnu baštinu koju posjeduje na ovim prostorima" kazala je predsjednica HGI-a Marija Vučinović.

Na pitanje Radio Dux-a da li je etnička identifikacija građana postala i politička identifikacija, Vučinovićka je kazala da se politička pripadnost ne može poistovjećivati sa etničkom, te je pozvala sve Hrvate u Crnoj Gori da se izjasne po etničkoj pripadnosti bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.
Na pitanje novinara dali su ljudska prava i slobode građana ugrožena uključivanjem političkih stranaka u predstojeći popis stanovništva , predsjednica HGI-a je odgovorila „Smatram da slobode građana nisu ugrožene već da su došla druga vremena gdje se građani mogu slobodno izjasniti i biti ono što jesu, a stranke samo pomažu i edukuju, jer prema prošlom popisu veliki broj Hrvata u Crnoj Gori se izjasnio kao Bokelji pa su svrstani u kategoriju „ ostalo" , tako da smatram da nas ima više od 1,1%. Budi ono sto jesi", zaključila je predsjednica HGI-a Marija Vučinović.
Audio: Marija Vučinović - Predsjednica HGI