VIKTOR VIDA KNJIŽEVNIK DVIJU DOMOVINA

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 16. prosinca 2012. - 12:30
Autor: 

Sinoć je u župnim prostorijama Donje Lastve, u konobi Sveti Roko, održana "Večer Viktora Vide", u organizaciji Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum". O ovom značajnom Kotoraninu govorili su Vlatko Simunović, publicista i novinar iz Podgorice i Đuro Vidmarović, književnik iz Zagreba. Vidin esej "Boka i Bokelji" čitali su Valentina Andrić i Adrijan Vuksanović koji je i vodio program.

"U intelektualnom i etičkom smislu Viktor Vida bio je u samom je vrhu kulturne tradicije Hrvata u Boki kotorskoj. Bio je to odgovoran čovjek, elitni intelektualac i elitna moralna ličnost. U njemu je istinskim životom živio Mediteran. Ono što je kulturni pejzaž Kotora za svekoliki svijet, ono što su sveci rođeni u ovom zalivu za hrišćanstvo, to je Viktor Vida u korpusu evropske poezije XX. vijeka. Hrvati i Crnogorci imaju jednu sličnost. I jedni i drugi s velikim ljudima ne znaju što će, ni za njihovog života, ni nakon njihove smrti. Da je koji slučajem Viktor Vida rođen u nekom od naroda koji znaju kako se i od malih prave veliki, za njegovo bi se ime čulo u svakom kutku ove planete. Ovako, domovina, kojoj je on narodnosno pripadao, Hrvatska decenijama uživa punu slobodu, ali se još Viktoru Vidi nije odužila nekom velikom i cjelovitom monografijom. Crna Gora, također gotovo ništa ne čini na institucionalizaciji onoga što je on radio", rekao je Vlatko Simunović.
Publici se potom obratio Đuro Vidmarović, koji se na početku svog izlaganja osvrnuo na trenutni položaj Hrvata u Crnoj Gori: "Značajna stvar je što s nama večeras sjedi ministirica Marija Vučinović. Ni u Hrvatskoj se ne može desiti da ministrica dođe na jednu književnu manifestaciju i da sjedi sa svojim pukom, tamo gdje joj je i mjesto. Prvi puta se desilo da su dvije vodeće ličnosti Hrvata u ovoj maloj, disperziranoj, arhipelaški lociranoj i ranjenoj nacionalnoj zajednici, došle samostalno, voljom svoga biračkoga tjela do parlamentarnog zastupstva i do mjesta u Vladi. To za nas u Hrvatskoj jako mnogo znači. U tome crpimo povjesni optimizam da bi se ova zajednica mogla sačuvati."
Nakon toga Đuro Vidmarović je nastavio izlaganje o Viktoru Vidi: "Za mene je osobno danas veliki dan. Sjedim za istim stolom s kolegom iz crnogorske kulturne elite i slušam njegove riječi. Tim se dokazuje da se možemo naći kada riječ o umjetnosti, o književnosti, bez politike, a najmanje bez politikanstva, slobodno i ravnopravno u jednom prijateljskom razgovoru. Ovdje nas je okupio Viktor Vida i to je neko transcedentalno, nadnaravno promišljenje da smo se sabrali oko njega, koji je tako tragično skončao i bio izbačen iz orbite vlastitoga naroda i toliko dugo kažnjavan i nakon smrti. Kolega Simunović je rekao jednu definiciju koja jako važna - Viktor Vida je književnik dviju domovina. Teoretski smo tu postavku branili prije dvadeset godina. Moramo prihvatiti činjenicu da književnik može pripadati dvijema domovinama i ako se tako stvar postavi onda nestaju problemi. Zanimljivo je da je Boka kotorska osim svoje prekrasne urbane civilizacije i sakralne arhitekture, dala u xx. stoljeću Hrvatskoj nekoliko književnih imena koja spadaju u gornju ljestvicu po estetskim vrijednostima. Vida se u ovom trenutku smatra među prvima."
Vidmarović je u ispričao niz zanimljivih detalja, kao i anegdota iz života bokeljskih pjesnika, što je izazvalo oduševljenje među posjetiteljima. Na kraju izlaganja gosti su predavačima postavljali pitanja, a potom je usljedio prigodan domjenak.
Na sinoćnoj manifestaciji bili su i Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Zvonimi Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", Josip Gržetić, predsjednik OO HGI-a Kotor, Ana Šarčević, profesorica Hrvatske škole u Kotoru i Tivtu, Miroslav Marušić, ravnatelj radio postaje Dux i brojni drugi.