TRISTAN UGLEDAO SVJETLO DANA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. prosinca 2012. - 18:33
Autor: 

Kroz projekat "Promocija principa održivog razvoja u javnim prostorima Boke", koji provodi NVO „Expeditio", a pod pokroviteljstvom Fonda braće Rokfeler u suradnji sa svestranom novskom umjetnicom Izabelom Matoš u Herceg-Novom postavljena je skulptura „Tristan" koja treba da podstakne građane da razmišljaju više o zaštiti životne sredine.
Inspirirana romanom „Dnevnik jednog drveta", suvremenog francuskog književnika Didijea van Kovelarta, umjetnica Izabela Matoš uradila je skulpturu „Tristan" koja je postavljena u parku između Pošte i dvorane ,,Park". Rađena od reciklažnih materijala, skulptura „Tristan" podstiče na razmišljanje o principima održivog razvoja, korišćenju obnovljivih izvora energije, motiviše na uključivanje lokalnog stanovništva svih uzrasta u kreativne aktivnosti koje doprinose razvoju zajednice. U oslikavanju skulpture pomagali su joj mališani okupljeni u frankofonoj NVO „Avenir", gdje ih Izabela Matoš podučava u savladavanju različitih likovnih tehnika. Skulptura „Tristan" je visoka 2,85 metara i postavljena je u parku na panju - mjestu gdje je svojevremeno bilo drvo koje je posječeno. Tristan inače na francuskom znači tužan.

„Drvo" bi trebalo da bude postojano i otporno na vremenske prilike. Prema riječima autorice „sa Opštinom je dogovoreno i skulptura neće biti pomjerana a "trajaće" onoliko koliko bude bila fizički izdržljiva"- kazala je Izabela Matoš za naš radio.
Više pogledajte u našoj foto galeriji.
Audio: Umjetnica Izabela Matoš