SVETI TRIPUN ZAŠTITNIK KOTORA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. veljače 2011. - 13:16
Autor: 

Sveti Tripun Mučenik, rođen je oko godine 232. u Frigiji, gradu Kampsadi (Lampsako) koji je tada bio pripadao rimskoj provinciji Apamei. Ta je regija došla pod rimsku vlast 116. god. poslije Krista i zauzimala je veliki dio Male Azije, te je u III. stoljeću pored Rima imala najveći broj kršćanskih zajednica. Kampsada je već u IV. stoljeću bila biskupsko sjedište a stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom i stočarstvom. Jedan od prvih biskupa Kampsade Partenio (IV. st.) proglašen je svetim. Danas su od Kampsade pronađeni vrlo mali ostaci pored gradića Lapseki u blizini Dardanelskog mora, današnja Turska.
Iz jednog kodeksa armenske redakcije saznajemo da su Tripunovi roditelji bili kršćani koji su svome djetetu dali tada dosta uobičajeno ime čiji je etimološki korijen „Trüph“ što znači: „osoba plemenitog duha“, lat. i grč. Tryphon; hrvatski, kako već bilježi nadbiskup Andrija Zmajević u XVII. stoljeću: „Našijem slovinskijem jezikom Tripun." U progonstvu kojeg je dekretom u prosincu 249. godine proglasio rimski imperator Decije, a koje je trajalo do siječnja 250. godine, te bilo sedmo progonstvo počevši od Nerona, a prvo koje je obuhvatilo čitav teritorij rimskog carstva, mučeničkom smrću stradao je i mladi Tripun.

U progonstvima su kršćani (odrasli i djeca) bili primoravani prinijeti žrtvu, često nekoliko zrna tamjana pred statuom velikog imperatora. Za jednog kršćanina kojemu su poganski kultovi bili strani, a idolopoklonstvo zabranjeno, odbijanje je značilo oduzimanje svih dobara, tamnicu, prisilne radove, mučenja, pa i smrt. Sve to nakon redovitog procesa. Tako je sveti Tripun iz svog mjesta rođenja odveden u Niceju gdje mu je pred prefektom, cijele Male Azije, Akvilinom održan sudski proces. Iz kodeksa Martyrium s. Tryphonis Graecum (X. –XI. st.) za kojega se smatra da najvjernije prenosi akte procesa na upit Akvilina: „Kojeg si stanja?“ Tripun je priznao da je kršćanin, izjavom: „Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!“. Nakon trodnevnog mučenja kojim je trebalo prisiliti mladog Tripuna da žrtvuje bogovima i tako bude upisan u „libellus“ (knjiga) apostata, Tripunu bi odrubljena glava. Tijelo svetog Tripuna bilo je preneseno u Kampsadu, pa zatim u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor 13. siječnja 809 godine.
 

T R I P U N D A N 3. VELJAČE 2011 god.
3. II. (Četvrtak)            Svečana sv. Misa u 10 sati
Svečana sv. Misa u 18 sati
 
V A NJ S K A    P R O S L A V A
4. II. (Petak)               U 19:00 promocija godišnjaka Pomorskog muzeja Crne Gore posvećenog jubileju sv. Tripuna
5. II. (Subota)             U 18:30 koncert – nastupa mještoviti zbor mostarske katedrale
6. II. (Nedjelja)           U 9:30 doček Bokeljske Mornarice i Gradske muzike iz Tivta pred glavnim gradskim vratima
U 10:00 na trgu pred katedralom: Bokeljska Mornarica pleše kolo u čast svetog Tripuna
U 10.30 pontifikalna sveta Misa, slavi nadbiskup mons. Nikola Eterović, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu
SVEČANA PROCESIJA
13. II. (Nedjelja)          U 11:00 sveta Misa
U 12:00 Spuštanje zastave
Audio: Kotorski biskup mons. Ilija Janjić