MARIJA VUČINOVIĆ: NAJVAŽNIJI POSAO BIĆE MI JAČANJE VEZA CRNE GORE I HRVATSKE

Time to read
5 minutes
Read so far

Subota, 12. siječnja 2013. - 10:32
Autor: 

Ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović u interviju za dnevni list Pobjeda kazala je da će joj jedan od najvažnijih poslova biti jačanje veza između Crne Gore i Hrvatske. Prenosimo dio intervijua.
Gospođa Marija Vučinović voli da istakne kako ima dvije države koje su joj podjednako drage – Crnu Goru i Hrvatsku. Kad pođem kod mojih u Rijeku meni je lijepo, ali isto tako mi je lijepo vratiti se doma, ovdje u Crnu Goru, kaže ona. Ja ovdje imam svoju obitelj, imam svoj posao… I to je to. Bilo je, naravno, i teških vremena. Tako je to u životu. Ali ja uvijek gledam optimistički i idem dalje… To bi bio kroki za portret predsjednice Hrvatske građanske inicijative i nove ministarke bez portfelja u Vladi Crne Gore.

Nedavno je, nakon izbora, hrvatskim medijima izjavila: „Svoj ulazak u Vladu Crne Gore na mjestu ministrice vidim kao još jedan dokaz da je Crna Gora odlučna na svom europskom putu, dokazujući i ovim činom da je multietnička i multinacionalna država. Kao ministrica, svakako ću, kao i do sada, raditi na prepoznatljivosti Crne Gore kao takve države, ističući manjinska prava i u okvirima svojih mogućnosti pridonositi da približavanje europskim integracijama bude brže i prepoznatljivije. Na mjesto ministrice nisam došla slučajno, nego zasluženo. I tu će se, sigurna sam, rad Hrvatske građanske inicijative i dalje nastaviti u smjeru integrativnog zajedništva unutar same države, na dobro svih njezinih građana“.
Za Pobjedu, nešto više od mjesec dana nakon izbora, ministarka Vučinović govori šta zapravo u Vladi radi ministar bez portfelja, o svojim prioritetima kada je u pitanju saradnja sa susjednom Hrvatskom, posebno Dubrovnikom, političkom programu Hrvatske građanske inicijative, poziciji i uticaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, o Tivtu kao najperspektivnijoj opštini u Crnoj Gori, o kolegama iz Jadranskog brodogradilišta Bijela…
Šta, zapravo, radi ministar bez portfelja? Da li je to samo politička funkcija za jednog od koalicionih partija u vlasti, ili imate i neke konkretne poslove kojima ćete se baviti?
Vučinović: Ja sam već dobila konkretne zadatke sa ovoga ministarskog mjesta. Vodiću vladinu Komisiju za elementarne nepogode. Sigurno ću voditi još neke radne grupe, a vjerujem da će biti još zadataka na kojima ću biti angažovana sa ove pozicije.
To je dio poslova koje ću raditi, ali najvažnije je da ću, prije svega, u ovom mandatu biti spona sa Republikom Hrvatskom i to u malo jačem intenzitetu nego što smo ga imali do sada.
Pošto ste prvi put u Vladi Crne Gore, kakvi su Vam, nakon nešto više od mjesec dana, utisci o šefu tima – premijeru Đukanoviću?
Vučinović: Mogu da vam kažem da sam ja njega zamišljala, dok nisam došla ovdje, malo drugačije. Bez sumnje, on je čovjek od velikog autoriteta, ali i čovjek koji sa suradnicima želi podijeliti sva svoja saznanja. To je za mene novost. Zamišljala sam da će njegova vlada raditi na neki drugačiji način. Ali svjedok sam da sve ono što ide u javnost se priča na sjednicama.
Đukanović je jedan vrlo otvoren čovjek, takav dojam sam stekla u ovom kratkom vremenu, i uvijek govori ono što misli. To je pomalo za mene bilo iznenađenje, ali je tako…
A kakav je tempo rada u Vladi?
Vučinović: Kad je to u pitanju, mogu reći da je taj tempo pomalo ubitačan. Sjednice su nam duge, traju i po sedam sati… Nakon toga se i na konkretnim stvarima neposredno radi. Vjerovala sam da je takav tempo potreban u samom startu, jer ja sam vam ovdje nova, ali mi kolege sa više staža kažu da je to ritam koji premijer inače prakticira u Vladi…
Kako, kao koalicioni partner, gledate na premijerov koncept rada i razvoja koji je saopštio u svom skupštinskom ekspozeu?
Vučinović: Njegov koncept je vrlo ambiciozan. I on je istrajan u tome da se ono što je zamislio ostvari. Stekla sam dojam da ćemo morati svi dati svoj puni doprinos da bi se to što je rekao ostvarilo. Prije svega tu mislim na nas u Vladi, ali i na sve druge po dubini. To je premijer i rekao na prvoj sjednici Vlade, da očekuje apsolutnu suradnju i vidim da na tome prilikom svakog našeg susreta inzistira. Traži da se sprovodi ono što smo dogovorili…
Bilo je pomalo iznenađujuće da ste u Tivtu, poslije višegodišnjeg učešća u lokalnoj vlasti, prešli u opoziciju nakon posljednjih lokalnih izbora. Stekao se utisak da ste to prilično mirno primili. Zašto?
Vučinović: Ja politiku gledam na realan način. Ne znam da li je to u Tivtu bilo baš neophodno, ali to je politička realnost. Evo danas, međutim, pokazalo se da smo na drugoj strani dobili mnogo više.
Hrvatska građanska inicijativa od samog početka, a pogotovu otkako je ja vodim, ima vrlo realan koncept vođenja politike. Mislim da je taj koncept u redu. To dijelim sa mojim saradnicima i tako će biti dok ja budem na čelu HGI. Naša politika je već postala prepoznatljiva. To su prepoznali i naši birači, moram i to kazat. Mi sada imamo stabilno biračko tijelo, na naše veliko zadovoljstvo. Mislimo da je do toga došlo upravo zbog izbora pravog koncepta vođenja naše politike.
Šta su osnovni ciljevi definisani u političkom programu Hrvatske građanske inicijative?
Vučinović: U osnovi to je da očuvamo identitet, kulturu i običaje manjine koju predstavljamo, ali to činimo i na dobrobit svih drugih građana. Koncept nam je takođe da tu našu politiku vodimo kroz legitimnu vlast. Želimo da budemo u vlasti i da dijelimo odgovornost djelovanja u toj vlasti. Od početka sam na tome inzistirala i, evo, sada se to ostvarilo.
Hrvata je, prema posljednjem popisu, nešto više od 6.000 u Crnoj Gori. Riječ je prilično malobrojnoj zajednici. Kako danas ocjenjujete njenu poziciju i ulogu u državi?
Vučinović: Vidite, svakog dana je sve bolje. Kako za našu manjinu, tako i za sve građane Crne Gore. Naravno, i našu manjinu, kao i druge građane Crne Gore, pogađa i ova ekonomska kriza, i nezaposlenost i svi drugi problemi koje danas imamo.
Mi ne predstavljamo nikakav izuzetak, mi smo dio crnogorskog društva, ali smo tu da uradimo sve da to popravljamo, da se borimo da što više predstavnika naše manjine uđe u izvršnu vlast. Praktično, zalažemo se samo za ono za šta se bore i druge nacionalne stranke u Crnoj Gori. Mi jesmo brojčano najmanja stranka u Crnoj Gori, predstavljamo po brojnosti najmanju etničku grupu u Crnoj Gori, ali zaista moram kazat, to radimo sa velikim uspjehom, pogotovu u ovih posljednjih deset godina, otkako smo na crnogorskoj političkoj sceni.
O Hrvatima se danas na drugačiji način priča, o njima se mnogo više zna. Moram reći da smo preko naših zastupnika i našom ukupnom aktivnošću postigli da danas na izbore možemo izaći sa samostalnom listom i da imamo realne izglede da uđemo u državni parlament. To je možda bilo nezamislivo prije desetak godina, ali danas je politička relanost.
Sve boljem pozicioniranju Hrvata u Crnoj Gori svoj snažan pečat dao je i pokojni don Branko Sbutega za svog života. Dijelite li to mišljenje?
Vučinović: Apsolutno se slažem sa vama. I doista mi je žao što je don Branko Sbutega svoj životni vijek završio relativno mlad. Uvijek kažem da smo od njega imali što naučit. Da je danas živ, sigurno bi bio naša velika potpora.
On je to još za svog života radio najbolje, ali danas bi sigurno ta njegova energija, ta njegova potpora bila dragocjena za sve ono što mi sada radimo. On je to mogao i zbog svog obrazovanja, i zbog svog humanog djelovanja, i zbog svoje odanosti Crnoj Gori…
Razgovarao: Goran Popović
/Pobjeda/