"PRAZNIKA MIMOZE 2013": "PLAVI ORKESTAR" NA OTVARANJU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. siječnja 2013. - 10:34
Autor: 

Na svečanom otvaranju „Praznika mimoze", koji po tradiciji počinje prvog vikenda u veljači,  nastupiti će sarajevska grupa „Plavi orkestar". Direktorka JUK „Herceg-fest" Dijana Krivokapić najavila je da će manifestacija trajati od 1. do 25. veljače, uz četrdesetak zabavno-muzičkih, dramskih i sportskih manifestacija.
- Manifestacija će uobičajenom početi izložbom cvijeća, 1.veljače ujutro a uveče će biti održan koncert „Plavog orkestra" na Trgu Nikole Đurkovića. Slijedi vikend-fešta od ribe i vina u subotu 2.veljače na rivijeri i brojni maskenbali. Tu su Hercegnovski zimski likovni salon i Mali salon novskih galerija, kao i konkurs koji će prvi put biti realizovan sa Fondacijom „Petar Lubarda" i istoimenom umjetničkom školom sa Cetinja – kazala je Krivokapić.

Ona je podsjetila i na brojne muzičke programe koji su dogovoreni sa Muzičkim centrom Crne Gore i Konzulatom Republike Srbije. Biće priređen koncert srpskih solo-pjesama koji će realizirati Crnogorski simfonijski orkestar i solistica Dragana del Monako, a u planu je i koncert etno-pjesme Biljane Krstić.
I ove godine Hercegnovsko pozorište premijerno će u toku „Praznika mimoze" izvesti predstavu „Lista ljubavi". Najavljeno je i gostovanje ansambla CNP-a.
Uz niz programa za najmlađe, biće upriličena i promocija romana „Veliki rat" Aleksandra Gatalice, ovogodišnjeg dobitnika nagrade NIN-a za roman godine.
"Praznik mimoze" biće završen spaljivanjem karnevala kao i svake godine u glavnoj gradskoj luci Škver.
Cvijetni praznik u čast mimozi osnovan je u Herceg-Novom 1969. godine. Tada je zamišljen i do danas se realizira kao turistička manifestacija, izložbama cvijeća, neizbježnim feštama od ribe, vina i glazbe, maskenbalima, karnevalskim povorkama, brojnim kulturnim i sportskim sadržajima.
Mimoza je australijskog porijekla, a potice iz roda akacija. U Boku kotorsku, odnosno Herceg Novi mimozu su donijeli pomorci pocetkom XX stoljeća.