EUROPSKA KOMISIJA PROGLASILA 2013. GODINOM ZRAKA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. siječnja 2013. - 10:43
Autor: 

Europska komisija proglasila je 2013. godinom zraka, najavivši nove prijedloge za poboljšanje njegove kvalitete u Europi, piše France Presse.
Europska unija bori se protiv zagađenja zraka od 1970-ih. Mjere poput kontrole emisija stakleničkih plinova i poboljšanja kvalitete goriva pridonijele su napretku na tom području, no problemi i dalje postoje. To je uglavnom posljedica ljudskih djelatnosti: izgaranja fosilnih goriva i dramatičnog porasta prometa. Zagađenje zraka glavni je uzrok plućnih bolesti poput astme koja je danas dva puta raširenija nego prije 30 godina te uzrok preko 350 tisuća preranih smrti u EU svake godine.

Europska komisija priprema stoga novu strategiju za poboljšanje kvalitete zraka u Europi. Komisija je već uspostavila suradnju s Regionalnim uredom WHO-a za Europu. Oni će zajedno razmotriti najnovije znanstvene podatke o najvećim zagađivačima zraka, a svoja će otkrića predstaviti ovaj mjesec na konferenciji o razumijevanju posljedica zagađenja zraka na zdravlje.
Europska komisija organizirala je također javne konzultacije o tome kako bi se moglo poboljšati kvalitetu zraka u Europi. Konzultacije traju do 4. travnja i svoje mišljenje već je izrazilo 25.000 europskih građana. Rezultati konzultacija bit će iskorišteni u sveobuhvatnoj reviziji europskih politika za borbu protiv zagađenja zraka planiranoj za ovu godinu.
/Hina/