IZABRAN KONSULTANT NA PROJEKTU GRADNJE ŽIČARE KOTOR - LOVĆEN - CETINJE

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 31. siječnja 2013. - 20:17
Autor: 

Italijanska kompanija „DBA Group“ biće konsultant na projektu gradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, objavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Prijestonici Cetinje.
Kako je naglašeno na današnjoj konferenciji, na tender za izbor konsultanta, koji je raspisala Europska banka za obnovu i razvoj, javilo se devet renomiranih ponuđača, a izabran je partner sa izuzetnim iskustvom, čiji je tim dosad realizovao čitav niz sličnih projekata.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakao je kako izbor konsultanta predstavlja važan, ali i jedan od posljednjih koraka na putu ka realizaciji ambiciozne ideje, vezane za gradnju žičare koja će povezati Cetinje i Kotor.
-Zadaci konsultanta čija će uloga u narednom periodu biti od izuzetnog značaja, mogu se svrstati u tri faze. Prvi dio aktivnosti, odnosiće se na reviziju Studije izvodljivosti izrađene 2008. godine, što će rezultirati sveobuhvatnom i aktuelnom periodu prilagođenom tehničkom, tržišnom i komercijalnom procjenom projekta. Druga sfera djelovanja izabranog konsultanta, odnosiće se na izradu elaborata o privatno - javnom partnerstvu. Konačno, biću slobodan i da ustvrdim kako će završetak trećeg segmenta aktivnosti, praktično, biti i kraj priprema za gradnju žičare. Naravno, riječ je o procesu pripreme tenderske dokumentacije i raspisivanju tendera za javno - privatno partnerstvo - naglasio je on, iskazujući posebnu zahvalnost Evropskoj banci za obnovu i razvoj na dosadašnjoj podršci, te Vladi Republike Italije koja je obezbijedila sredstva iz Fonda Centralnoevropske inicijative.
Gradonačelnik Bogdanović dodao je kako će predstojeći period donijeti još intenzivnije aktivnosti u cilju stvaranja preduslova za što skoriji početak realizacije tog projekta.
Odgovarajući na pitanja novinara, gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako je lokacija početne stanice na Cetinju usaglašena tokom prethodnog perioda, sa tadašnjim Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Stanica će, kako je kazao gradonačelnik, svojim većim dijelom biti ispod tla i neće odudarati u pogledu pejzažne arhitekture, čime će biti očuvano kulturno nasljeđe, ali i istorijsko jezgro - van čijih će se granica stanica i nalaziti.
Današnjoj konferenciji prisustvovao je i veleposlanik Republike Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti, koji je podsjetio kako je prethodne aktivnosti na pripremi projekta podržala upravo vlada te zemlje.
- Stoga, ovaj projekat posmatram kao znak prijateljstva naše dvije države. Takođe, imajući u vidu činjenicu da turizam predstavlja izuzetnu šansu za Crnu Goru, onda je jasno kakav značaj nosi ovaj projekat. Žičara od Kotora do Cetinje biće jedna od najljepših struktura te vrste u čitavoj Europi - kazao je veleposlanik Barbanti.
Šef kancelarije Europske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori Đulio Moreno rekao je kako gradnja žičare neće biti od koristi samo za Cetinje i Kotor, već i za znatno šire područje.
Stoga, možemo reći kako je pred nama šest mjeseci ozbiljnog rada kako bi uspješno završili pripreme i, zatim, kroz javno - privatno partnerstvo i realizovali ovu zamisao. Spremni smo da finansiramo ovaj projekat i u budućnosti i svima koji učestvuju u njegovoj realizaciji želim uspješan rad - istakao je on.
Iz EBRD je iskazana spremnost da, zbog atraktivnosti projekta, podrška privatnom partneru, tokom prve faze gradnje, bude pružena u iznosu do 15 miliona eura.
Tokom događaja, prisutnima se obratila i predsjednica Općine Kotor Marija Ćatović.
- Projekat gradnje žičare jako je važan u pravcu daljeg povezivanja naša dva grada, koji imaju niz zajedničkih karakteristika i brojne dragocjenosti. I tokom proteklih sezona, većina turista koji su dolazili u naš grad, kasnije su išli u posjete Cetinju, te je jasno da će realizacija ove zamisli dodatno pospješiti taj trend. Baš kao Prijestonica Cetinje, i Opština Kotor završila je sve dosadašnje procedure vezane za ovaj projekat – zaključila je Ćatović.
Aktivnosti „DBA Group“, trajaće manje od šest mjeseci, a počeće već u prvoj polovini februara. Raspisivanje tendera za izbor privatnog partnera i izgradnju žičare planirano je za jun, nakon čije bi procedure, u drugoj polovini godine, počela i gradnja. Shodno Studiji izvodljivosti, rok za gradnju žičare iznosi dvanaest mjeseci.
/www.cetinje.me/