POČELI RADOVI NA PROŠIRENJU VEZOVA U PORTU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. veljače 2013. - 13:51
Autor: 

Radnici i operativa specijalizovane hidrogradjevinske firme „Yu Briv“ iz Kotora počeli su danas sa radovima na dogradnji marine za mega jahte Porto Montenegro u Tivtu. Dizalica i posebna mašina za nabijanje šipova na barži PD-4 i hidrogradjevinsko plovilo „Goran“ kompanije „YU Briv“ su u avatorijumu jugozapadno od glave mola 1 Porto Montenegra, počeli sa zabijanjem u morsko dno prvog od tri probna čelična stuba na kojima će se oslanjati dio nove operativna obala tivatske marine. Piloni dugi skoro četrdeset metara nabavljeni u Holandiji, biće zabijeni u morsko dno do nailaska na čvrstu stjenovitu podlogu, a izvodjenju ovi radova asistiraće i ronioci Mornarice Vojske Crne Gore.

Naime, zbog mogućnosti da se u slojevima mulja na dnu mora u blizini Porto Montenegra nalaze neeksplodirana ubojna sredstva, pogotovo avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, gradjevinarima „Yu Briva“ će prilikom zabijanja pilona, asistirati specijalno obučeni protivminski ronioci Pomorskog odreda Mornarice VCG. Inače, akvatorijum u kojem se izvode radovci prije par godina je po narudžbi menadžmenta Porto Montenegra „razminirala“ Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele. Posao koji je prema nezvaničnim informacijama Porto Montenegro platio blizu 600 tisuća eura, RCUD je uradio tako da sada mornarički protivminski ronioci moraju asistirati gradjevinarima koji rade na zvanično „deminiranom“ morskom dnu.
Aktuelna druga faza razvoja marine u Tivtu, podrazumijeva proširivanje gatova 1 i 3, i izgradnju gata paralelnog sa gatom 4 i novog gata za snabdijevanje jahti gorivom. Završetak ovih radova vrijednih više od 20 miliona eura, planiran je za proljeće 2014, a time će kapacitet tivatske marine biti povećan sa aktuelnih 250, na 470 vezova. Posao se obavlja po idejnom rešenju kompanije “Marina Projects” iz Velike Britanije,a kotorski “YU Briv” ga je dobio na tenderu u oštroj konkurenciji više specijaliziranih hidrogradjevinskih firmi iz Italije, Rumunije i Hrvatske.
 Siniša Luković