POČINJE KOTORSKI KARNEVAL - TRADICIONALNO U KORIZMI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 12. veljače 2013. - 10:27
Autor: 

Kotorski karneval bit će držan od 14. do 24. veljače. Fešta počinje u četvrtak 14. veljače u 19 sati u dvorani Kulturnog centra nastupom Art grupa Montenegro, dok je svečano otvaranje karnevalskih svečanosti 15-og (petak) u 19 sati u istoj dvorani.
U subotu 16. veljače, u 14 sati na Prčanju, u Domu „Slobode“, je dječiji maskenbal u organizaciji NVO „Bope“ i Mjesne zajednice Prčanj, a u 22 sata diskoteka Maksimus organizira maskenbal. Nedjelja, 17. veljače u 14 sati je rezervirana za dječiji maskenbal u sali Osnovne škole „Njegoš“ na Benovu uz sudjelovanje popularnog zabavljača za djecu Šante Pante.

U ponedjeljak 18. veljače u 19 sati u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ je Veče klapa, a nakon koncerta planiran je koktel i karnevalska papalada. Koncert pod maskama u Glazbenoj školi „Vida Matjan“ je predviđen za utorak 19. veljače u 19 sati, a Dječiji hepening u Kulturnom centru u srijedu 20. veljače također u 19 sati.
Modna revija šminke za karneval Štuk i piture - Che bella figura bit će održana u Šoping centru „Kamelija“ u četvrtak 21. veljače u 18 sati. Škaljarsko večer u sali Mjesne zajednice Škaljari je u petak 22. veljače u 19 sati, a pola sata kasnije u sali Gimnazije i Pomorske škole u Dobroti je Školski maskenbal.
Prčanjski karneval je u subotu 23. veljače u 11 sati u organizaciji Nevladine udruge „Bope“ i Mjesne zajednice Prčanj, istog dana u 19 sati je koncert klape Pasika iz Šibenika u crkvi Svetog Duha, a u 21 sat je maskenbal u Mjesnoj zajednici Dobrota.
Fešte se završavaju u nedjelju 24. veljače u 14 sati tradicionalnim karnevalskom povorkom i spaljivanjem karnevala.. Na Trgu od oružja nastupit će kotorski sastav „Tri kvarta“.
Karneval svoje korijene vuče iz paganskih običaja i povezan je s proslavom dolaska proljeća. Tradicionalno, namjera mu je bila izokrenuti ustaljeni društveni poredak i barem nakratko zamijeniti postojeće uloge. I bogati i siromašni mogli su, u sigurnosti maski, uživati u razuzdanostima koje su pratile karneval. U kršćanskoj tradiciji završetak karnevalskog ludila pada na Pokladni utorak, dan prije Čiste srijede, početka Korizme. Korizmeno razdoblje uključivalo je odricanje od mesa i drugih tjelesnih užitaka poput jedenja kolača, slastica ili zabave, u znak sjećanja na Kristovu muku.Tradicinalno Kotorski karneval i ove godine će se održati u vrijeme korizme koja ove godine počinje u srijedu 13.veljače. Kotorske karnevalske fešte počinju 14. veljače. Zašto?
Organizator karnevala je Kulturni centar „Nikola Đurković“, suorganizator je Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Općina Kotor.