VJEVERICE NASTAVLJAJU POHOD

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. veljače 2013. - 10:46
Autor: 

Planinarsko društvo „Vjeverica" održalo je u utorak redovnu godišnju Skupštinu kluba, na kojoj su prihvaćeni izvještaji o radu u protekloj godini i predstavljeni planovi planinarskih tura i akcija u narednom periodu.
Popularne „Vjeverice" imaju preko 130 registriranih članova, veliki broj simpatizera, svojim brojnim akcijama zančajno su doprinjeli razvoju ekološke svijesti, pošumljavanju, čišćenju zaliva i zaleđa, razvoju trenda zdravog načina življenja, očuvanju i zaštiti prostora.

„U protekloj 2012. organizirali smo 37. različitih tura u kojima je učestvovalo preko 1500 učesnika. U najznačajnijem događaju 4.Pješačkom maratonu koji je održan u tri kategorije učestvovalo je 360 takmičara.
Među brojnim akcijama posebno su značajne volonterske akcije pošumljavanja Vrmca, akcija čišćenja Kotorskog zaliva i okoline, čišćenja priobalja, akcija pošumljavanja „Svaki stanovnik Kotora po jednu sadnicu", kao i brojna učešća na drugim značajnim manifestacijama kao što su Dani kamelije, Lovćenski maraton, Orijenski maraton, Jubilarni uspon na Subru", kazao je predsjenik kluba Dragan Jovanović.
Posebnu pažnju i veliki odaziv zainteresiranih građana i turista izazvale su noćne ture organizirane prošlog ljeta „Vrmac by night", „Kotor by night" tura do San Đovanija, „Boka by night" pješačka tura austrougarskim stazama do Vrmca i uspon na vrh Sv.Ilija sa jedinstvenim pogledom na Boku kotorsku koji će biti organiziran i narednog ljeta.
Članovi kluba izrazili su nezadovoljstvo načinom na koji Planinarski savez Crne Gore podržava njihov rad pa su tako dobili „nagradu" od saveza u iznosu od ponižavajućih 100 eura za ukupnu aktivnost, mada klub redovno uplaćuju članarinu koja je višestruko veća.
Kako je istaknuto jedan od velikih problema je neorganiziranje kurseva od strane države kako bi pojedinici stekli zvanje licenciranih vodiča što bi proširilo ukupnu ponudu planinarskog društva, jer je sve veći broj turista zainteresiran da osim mora posjeti i doživi ljepotu zaleđa i planina koje nas okružuju. Neophodnosti organiziranja Gorske službe spašavanja na nacionalnom nivou jedno je od prioritetnih pitanja kako bi se podigao nivo bezbjednosti obzirom na sve veću masovnost i zainteresiranost kako turista tako i ljubitelja prirode, čulo se na skupštini.
Zvanice i članovi na godišnjem sastanku bili su posluženi čajem raznih biljnih trava koje su vrijedne „vjeverice" prikupile tokom brojnih pješačkih tura. Vjeverice pozivaju sve zainteresirane pojedince i sponzore da im se pridruže i u ovoj godini na brojnim pješačkim turama, kako bi spoznali ljepotu prirode, okruženja, druženja, zdravog načina življenja i još mnogo toga....