PRIOPĆENJE ZA JAVNOST KOTORSKE BISKUPIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. veljače 2013. - 12:44
Autor: 

U povodu predstojećih karnevalskih svečanosti u Kotoru, kada im vrijeme nije reagirala je Kotorska biskupija priopćenjem za javnost koje integralno prenosimo.
Priopćenje za javnost,
Kršćanski svijet koji se poziva na tradiciju u utorak 12. ovog mjeseca završio je s manifestacijamako je su povezanes karnevalom. To proizlazi iz samen nominalne definicije riječi karneval - corne vale, što prevedeno s latinskog znači pozdrav mesu, jer slijedeći dan to jest na Čistu srijedu ili srijedu Pepelnicu, Crkva započinje s postom koji traje četrdeset dana. Poganske običaje karnevala Crkva je kristijanizirala te je on tokom stoljeća postao sastavni dio kršćanskih narodnih običaja, više na Zapadu, manje na Istoku.

Svjedoci smo da su karnevali u gradovimai državama koji drže do te tradicije završili, kao sto smo i svjedoci da Kotor stvara neku novu pogansku tradiciju koja nema veze s pravim smislom održavarnja karnevalskih svečanosti. Tim više jer takvim činom vrijeda jedan dio svojih gradana. S žalošću konstatiramo da se to čini iz nekih usko-osobnih interesam pojedinaca ili grupa. Još je u sjećanju ostalo vrijeme poslije II. Svjetskog rata kada je karneval bio zabranjivan pa i u samom Kotoru i okolnim mjestima, upravo zbog povezanosti s kršćanskom tradicijom. Shvatila je to i komunistička vlast, a današnji organizatori, medu kojima su nažalost i samo imenom katolici, to još nisu shvatili.
Budući da postoji ljetni karneval ovaj bi se zimski u Kotoru mogao i ukinuti ako se već ne može održati kada se svugdje u svijetu održava, jer tako bar ne bi vrijeđao osjećaje vjernika, a onima kojima karneval ne predstavlja tradiciju, pojedincima i grupama bi se omogućilo slobodno sudjelovanje u karnevalskim manifestacijama u Hrvatskoj, Italiji i drugdje, gdje se ta tradicija poštuje.
t ILIJA Janjić
biskup kotorski