OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “KOTORSKE LUKE” I DOJELJENE NAGRADE

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 19. veljače 2013. - 10:50
Autor: 

Izložba fotografija na temu "Kotorske luke" otvorena je u ponedeljak u galeriji kotorskog Kulturnog centra. Brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti i doživjeti fotografije koje su pristigle na natječaj koji je objavila AD „Luka Kotor".
Prema riječima Ljuba Radovića ispred Luke Kotor, namjera kompanije bila je podjeliti kroz objektiv na neki nači zaustaviti, zabilježiti stoljetnu ljepotu Kotor kroz ljepotu i simbiozu samog djelovanja grada i luke.

„Luka Kotor i grad dijele jednu zajedničku sudbinu razvoja grada te pokušavamo podariti neke nove objekte i nova radna mjesta doprinjeti presporitetu Kotora kroz razvoj Luke. Posebno želim da se zahvalim umjetnicima, ljudima koji su napravili ove fotografije, ne samo što su ih napravili nego i što su ih izložili sudu javnosti, a žiri je izabrao najbolje. Stvaraoci fotografijama preko društvenih mreža šalju poruke svijetu koja je to destinacija kada je u pitanju turizam i grad Kotor, šalju poruke kako ljudi tu žive te je njihov doprinosu nemjerljiv – kazao je predsjednik borda direktora dr. Nikola Konjević.
Prema ocjeni stručnog žirija prva nagrada pripala je Janković Ivki, druga Klaudiju Katelanu dok je treću nagradu osvojio Zoran Nikolić.
Ocjenjujući pristigle fotografije predsjednica žirija Doc.dr. Maja Đurić kazala je "Neki od identiteta gradova, koji su se formirali tokom istorije, opstali su i do danas a to je slučaj sa Lukom Kotor. Upravo iz tog razloga jedan od osnovnih kriterijuma žirija, sem estetske komponente kompozicije fotografija bila je tematska vezanost za luku ili djelatnost koja se u njoj obavlja a i njena neraskidivost sa gradom Kotorom. Kao integralni dio grada Luka se pojavljuje na većini fotografija i razglednica od samih njenih početaka. Tako se motiv crnogorskog primorja po prvi put javlja na fotografiji-razglednici Kotora koji je ovim modernim pronalaskom druge polovine 19. vijeka bio zahvaćen paralelno sa najvažnijim centrima Evrope. Kotor je tako bio drugi po redu grad koji dobija svoju razglednicu, istovremeno sa Dubrovnikom. Ova razglednica, izrađena u Marseju 1895 godine, pojavljuje se tri godine prije nego što je crnogorska pošta zvanično uvela razglednicu u poštanski saobraćaj i omogućila da fotografije, slike Kotora i njene Luke počnu da putuju svijetom. Upravo je to bila intencija ovog nagradnog konkursa i rukovodstva Luke Kotor da slike Luke i grada počnu ponovo da putuju putem svih sredstava današnje komunikacije pošte, interneta svijetom i na najupečatljiviji način promovišu njegovu luku. Čuveni fotograf Arnolda Njumen, koji će najbolje pojasniti kvalitet i umijeće tri prvonagradjena fotografa kazao je "Mnogo fotografa misli da ako kupe bolji fotoaparatf da će biti u mogućnosti raditi i bolje fotorafije. Bolja kamera vam ne može pomoći ako nemate ništa u glavi i srcu" - kazala je doktorica fotografije Maja Đurić.
"Boka je oduvijek inspiracija umjetnicima, mnogi su pisali o Boki, o Kotoru, ovdje im je bilo zaista inspirativno, i svi oni koji su pokušali na ovaj način da dokažu svoje umjeće i ljepotu Boke - imali su prilike. Koliko su prilikom ovog konkursa uspjeli, stručni najbolje sude. Naravno sve to zavisi od ugla gledanja, ima jedna misao koja kaže - sve u životu zavisi od ugla gledanja, tako da je i ugao gledanja opredijelio nagradu" – kazao je direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac.
U muzičkom dijelu programa nastupila je kotorska grupa "Škuribanda". Izložba će biti otvorena do 28.veljače.