ŠTRPCI, KAO NI OSTALI RATNI ZLOČINI NIKADA NE SMIJU BITI ZABORAVLJENI

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. veljače 2013. - 11:10
Autor: 

Podgorica 27.veljače 2013.(Radio Dux)- U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice od zločina u Štrpcima, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ističe da ovaj zločin ne smije biti zaboravljen jer ni nakon dvadeset godina, krivci nijesu kažnjeni, a pronađeni su posmrtni ostaci svega trojice stradalih-prenosi pogorički portal pcnen.com
“Pored napora koje ulaže civilno društvo i države regiona moraju odlučnije posvetiti uspostavljanju dodatnih mehanizama koji će raditi na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima koji su se dogodili na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991-2001 godine. Slučaj Štrpci, kao ni ostali slučajevi ratnih zločina nikada ne smiju biti zaboravljeni, i treba da nas, kao društva, stalno podsjećaju da uspostavljanje tranzicione pravde i vraćanje dostojanstva dugujemo svim nevinim žrtvama, ali i generacijama koje tek dolaze”, poručuje CGO.

Nevladina organizacija Forum Bošnjaka Crne Gore je saopštila juče da se i dalje nada da će puna istina o zločinu u Štrpcima, prije dvije decenije, biti otkrivena.
Povodom 20. godišnjice otmice putnika iz voza na relaciji Bar -Beograd, na željezničkoj stanici Štrpci, koja se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine, Forum Bošnjaka je poručio da će sve učiniti da se taj zločin nikada ne zaboravi.
Pripadnici paravojne jedinice Vojske bosanskih Srba, pod komandom Milana Lukića, zaustavili su 27. februara 1993. godine voz u stanici Štrpci i iz njega oteli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, putnika iz Crne Gore i iz Prijepolja.
Oni su tada odvedeni u nepoznatom pravcu, a prema kasnijoj istrazi, ubijeni su na obali Drine kod Višegrada.
Prije dvije godine, u jezeru Perućac pronađene su kosti dvojice otetih putnika, Rasima Ćorića iz Prijepolja i Jusufa Rastodera iz Savin Bora kod Berana, podsjeća RSE.
Viši sud u Bijelom Polju je ranije za zločin u Štrpcima osudio saučesnika Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca.
To je, zasad, jedina presuda za žločin u Štrpcima.
Vođa zločinačke grupe koja je otela i ubila putnike Milan Lukić nije odgovarao za zločin u Štrpcima.
I ANIMA, Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor, podsjetio je na zločin u Štrpcima.
“Mislimo da se Crna Gora ne može distancirati od ovog zločina i da je odgovornost i na nama da pravda bude zadovoljena i da se na primjeren način obilježi ovaj događaj i spriječi zaborav”, poručuju iz ANIMA-a.
/www.pcnen.com/