OTVORENA IZLOŽBA "PORODICA ANDRIJE VITEZA BRAJKOVIĆA"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. ožujka 2013. - 10:35
Autor: 

"Porodica Andrije viteza Brajkovića" naziv je izložbe koja je otvorena u četvrtak povodom 76-te obljetnice od osnivanja Muzeja grada Perasta. Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček.
Otvarajući izložbu praunuka viteza Andrije Brajkovića prof. dr. Marija Radulović kazala je da joj je pripala posebna čast i zadovoljstvo otvoriti izložbu peraške obitelji viteza Andrije Brajkovića koji je sa svoja četiri sina intelektualca obilježio Perast druge polovine XIX. i početka XX. stoljeća.

„Peraški kapetan, jako obrazovani intelektualac, svoja četiri sina školovao je u Beču, Gracu i Trstu. Najstariji Tomo diplomirao je klasičnu filologiju, a drugi sin Vicko i najmlađi Henrik, završili su pravo. Četvrti sin Eugen završio je pomorske nauke i trgovinu. Svi su govorili po nekoliko stranih jezika", kazala je Radulović.
Pomorski kapetan Andrija Brajković kao ugledni građanin, nekoliko godina bio je načelnik Perasta, a posebno mu se pripisuju zasluge za poravak crkve svetišta Gospe od Škrpjela, dok je vršio dužnost prokurator 1880-1893. i upravitelj dobara i posjeda u vlasništvu crkve. Andrija Brajković je titulu viteza stekao 1899. kao nosilac vatikanskog ordena s. Gregorius Magnus-komanderskog križa za civilne zasluge, sv. Grgura Velikoga, koji mu je papskom bulom dodjelio papa Lav XIII.
Prilikom posjeta Boki kotorskoj 1875. car Franjo Josip odlikovao ga je ordenom Zlatnim križem za zasluge sa krunom.
Predstavljajući obitelj prof.dr Marija Radulovći je istakla "Među članovima obitelji Brajković ističe se prof. Tomo Brajković koji je bio poslanik u dalmatinskom saboru u Zadru gdje se zalagao za uvođenje narodnog jezika u srednjim školama u kojima je do tada nastava izvođena na italijanskom jeziku. Zbog svojih zasluga bio je imenovan prvim ranateljem Prve gimnazije na narodnom jeziku, kasnije Hrvatske gimnazije u Zadru. Napisao je djelo Peraški dijalekat koje je jako cijenjeno u filološkim krugovima kao i komentar Mžuranovićeg djela Smrt Smail-age Čengića.
Drugo veliko ime bio je akademik Vladislav Brajković, dugogodišnji profesor Pomorskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, admiral Bokeljske mornarice od njenog ponovnog uspostavljnja poslije drugog svjetskog rata pa do njegove smrti 1989. godine, doajen i rodonačelnik pomorskog prava kao grane prava na našim prostorima, učesnik Mirovne konferencije u Parizu, dopredsjednik Međunarodnog pomorskog odbora." - kazala je Radulović.
Postavka obuhvata portrete članova obitelji Brajković, stare fotografije, arhivsku građu i drugi dokumentarni material.
Izložba "Porodica Andrije viteza Brajkovića" je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore u okviru Programa za očuvanje kulturnih dobara.