ZAVJETNI DAR GOSPI OD ZDRAVLJA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 17. ožujka 2013. - 11:10
Autor: 

Novi metalni križ (1,80 x 1,30 m) kojega je prošle godine na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika djece, pomoraca i svih onih koji s morem i od mora žive, blagoslovio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, u procesiji, uz pobožnost Križnog puta koja je započela u kotorskoj katedrali prenesen je do crkve Gospe od Zdravlja i postavljen na kupolu zvonika kao zavjetni dar kotorske Crkve.
U procesiji u kojoj su učestvovali brojni vjernici, građani i hodočasnici iz Dubrovnika, Križ su nosili biskup, svećenici i vjernici koji su na križnom putu stajali na četrnaest postaja. Prva postaja je bila crkva Blažene Ozane u Starom gradu.

„Neka ovaj križ čuva naš grad i sve njegove stanovnike do u blaženu vječnost", kazao je generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan.
Pobožnost za križem održana je u Godini vjere i jubileja Milanskog edikta (313. – 2013.) koju je proglasio papa Benedikt XVI u čast rimskog cara Konstantina Flavija Velikog koji je donio odluku slobode ispovijedanja hrišćanske vjere u Rimskom carstvu, kome je Kotor pripadao.
Crkva je građena u 15. stoljeću, a prvu put u arhivskim dokumentima se pominje 1518. godine. Od druge polovice 17. stoljeća nosi ime Gospe od Zdravlja. Ima otvoreni duboki trijem u formi prelomljenog gotičkog luka i nadsvođena je gotičkim svodom, ostali dio građevine je baroknog stila.
U 16. stoljeću spominje se isposnička ćelija kotorke Bernardine, koja je kao i blažena Ozana uz crkvu svetog Pavla, provodila svoj život u strogoj pokori i molitvi. U prvoj polovici 18. stoljeća sagrađen je zvonik.
U crkvi se nalazi grobnica poznate kotorske obitelji Bolica, a ispred crkve grob je kotoranina Antona Lukovića. Na oltaru su dva kipa, jedan svetog Tripuna zaštitinka grada Kotora, a drugi svetog Jeronima, zaštitinika Dalmacije, kojoj je Kotor dugi niz stoljeća pripadao geografski, civilizacijski i vjerski. Čudotvorna ikona Gospe od Zdravlja rad je mletačke kretske škole i datira iz 16. stoljeća, dok je srebrni okov iz 18. stoljeća.
Nakon križnog puta hodočasnike iz Dubrovnika ugostio je lastovski župnik don Dejan Turza u konobi u Donjoj Lastvi.