ZAJEDNIČKI PROJEKAT PUSTOLOVNOG TURIZAMA - HRVATSKA CRNA GORA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. ožujka 2013. - 14:51
Autor: 

„Razvoj inovativnih tehnologija u pustolovnom turizmu" naziv je IPA- projekta prekogranične suradnje Hravtske i Crne Gore koji je danas svečano promoviran u hotelu "Lero". Partneri projekta su dubrovačka Županijska gospodarska komora i HGSS a iz Crne Gore, UNDP program za razvoj, Nacionalna turistička organizacija i Gorska služba spašavanja CG. Ukupna je vrijednost projekta 498.957 eura od čega Europska unija financira 419.845 eura.
- Želimo dokazati da svijet može biti bolji i sigurniji, a cilj je projekta povećati sigurnost na neurbanim prostorima regije i stvoriti prekogranični turistički proizvod koji će stanovništvu donijeti nove razvojne šanse. Očekujemo trajnu prekograničnu suradnju susjednih država u pustolovnim aktivnostima- rekao je pročelnik HGSS Vinko Prizmić dok je dožupanica Marija Vučković ustvrdila kako "hrvatsko- crnogorska suradnja pokazuje učinke na kojima nam zavide mnoge regije".

Projekt- menager HGSS Danijel Kovač je najavio zajedničku izradu geoportala geoportala i mobilnih aplikacija a područje obuhvata projekta su Dubrovačko- neretvanska županija u Hrvatskoj te općine Kotor, Herceg Novi, Tivat, Cetinje, Bar, Budva i Podgorica u Crnoj Gori. Kroz projekt će se osposobiti pojedinci za spašavanje na divljim vodama te spašavanje i prvu pomoć u izvanbolničkim uvjetima, osposobiti vodiči za morsko kajakarenje a zajednički će se nastupiti na europskim "adventure sajmovima".
Sredstvima za provedbu projekta nabavit će se motorne saonice i paraglajderi, kompleti opreme za gorske službe te za spašavanje iz divljih voda i poplava, ako i kompleti za traženje i spašavanje te kompleti medicinske opreme za spašavanje.
napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ