USKRSNA PORUKA MONSINJORA BELANA: "SURREXIT DOMINUS VERE! ALLELUJA!"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. ožujka 2013. - 12:11
Autor: 

Današnji gost u emisiji Tragom Hrvata Boke i događaja bio je generalni vikar Kotorske biskupije monsinjor Anton Belan. U tijeku je Veliki tjedan, za nekoliko dana je Uskrs, ili kako monsinjor Belan kaže: "temeljni blagdan kršćanske vjere bez kojega bi se čovjeku bilo uzaludno roditi", a što zapravo činimo kada konvencionalno, i ne razmišljajući, pružamo ruku čestitajući Uskrs, te kako se Kotorska biskupija priprema za ovaj veliki dan, saznali smo u ovom preduskrsnom izdanju emisije Tragom Hrvata Boke i događaja.

Nedavno postavljanje križa povrh crkve Gospe od Zdravlja bila je inicijativa upravo monsinjora Belana. Otkad je došao na službu u Kotor prije tridesetak godina monsinjora Belana, kako nam je otkrio, progoni misao da nad Kotorom "bude postavljen jedan križ koji će se vidjeti, koji će dominirati, koji će grliti, ljubiti i čuvati ovaj grad", misao koja je realizirana u Godini vjere.
Monsinjor Belan u današnjoj emisiji otkriva i da upravo razmišlja o postavljanju jedne komemorativne ploče u Katedrali svetog Tripuna koja bi bila znak sjećanja na 2009. godinu kada je papa Benedikt XVI. počastio Kotorsku katedralu naslovom papinske bazilike.
Milanski edikt i sloboda ispovijedanja vjere, promjene koje bi mogao uvesti papa Franjo, izložba zavjetnih darova Kotorske biskupije u Veneciji te (ne)mogućnost da se sve to blago u cijelosti prikaže u Crnoj Gori, nepravedan tretman svetog Leopolda Bogdana Mandića u rodnom Herceg Novom te sjećanja na studiranje s don Brankom Sbutegom teme su o kojima je također bilo riječi u ovoj preduskrsnoj emisiji Tragom Hrvata Boke i događaja.