ZAVRŠENE KARNEVALSKE FEŠTE

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. veljače 2011. - 18:30
Autor: 

Jučer je održan  Prčanjski karneval, a ovogodišnji krivac za sve nedaće u minuloj godini  zvao se Infelicijo Nesrećković zvani Pegula. Nakon spaljivanja karnevala u Domu "Slobode" na Prčanju  održana je tradicionalna večera Pašticada.
U večernjim satima u MZ "Dobota" održan je Dobrotski maskembal. U prepunoj sali  goste i maske zabavljaoje VIS "Exodusi". Maskembal je organiziran pod pokroviteljstvom Općine Kotor i brojnih donatora.
Tradicionalno danas se pojavio  novi broj humorističko satiričnog lista Karampana koji izlazi jednom godišnje.
Prvi broj Karampane izašao je još daleke 1926.godine.
Kotorske karnevalske svečanosti završene su danas  spaljivanjem Lorenca Fešte Absurdića na Maceu koji je proglašen krivim za sve nedaće i probleme koje su Kotor i njegove žitelje zadesile u prethodnoj godini. Karnevalsku povorku suđenje i spaljivanje Lorenca Fešte Absurdića ispratili  su brojni domaći i furešti posjetitelji.

Maskenbal kao oblik masovnog maskiranja datira još iz 15 stoljeća, kada su se na kraljevskim dvorovima održavali mnogobrojni balovi. Postoji opće vjerovanje da je nastao iz ljudske potrebe za moralnom slobodom i kršenjem zakona. Maskenbal je, s druge strane, nastao i kao mogućnost da se ljudi, makar i na kratko, oslobode teških društveno-moralnih stega. Maske su im služile da prikriju svoj pravi identitet, da se  ne kompromitiraju, kako bi nakon toga nastaviti život po ustaljenim društvenim normama. Prosto rečeno, bal pod maskama je bio društveni „ventil“ kroz koji su ljudi izrazili svoju slobodnu volju, bal na kom je svima i sve bilo dozvoljeno, a najviše – bal na kom je svako mogao, iako pod maskom, da pokaže svoje „pravo“ lice.
Danas je maskenbal,  kao običaj, prihvaćen  diljem svijeta gdje se maskenbali održavaju radi zabave ali i očuvanja tradicije. Najpoznatiji je onaj koji se tradicionalno svake godine održava u Veneciji. U novije vrijeme, maskirali su se iz potrebe da sakriju svoj pravi identitet i ostanu anonimni, ali i radi čiste prevare. Kako  u svijetu , tako i u Bokokotorskom zaljevu očuvala se tradicija karnevala, a posebice u mjesecu veljači Bokom zavladaju maškare i manifestacije  obogaćene  dobrim humorom i zabavom.
O svim događajima možet se više informirati putem naših foto, audio i video zapisa.
Audio: Prčanj karneval

Audio: Nevenka Bajković

MASKEMBAL U DOBROTI

Foto: Miroslav Marušić
KOTORSKI KARNEVAL

Foto: Zoran Nikolić
PRČANJSKI KARNEVAL

Foto: Miroslav Marušić
PAŠTICADA PRČANJ

Foto: Zoran Nikolić