OD DANAS VIZNI REŽIM SA PRAVILIMA EU PRILIKOM ULASKA U HRVATSKU

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 01. travnja 2013. - 11:03
Autor: 

Prihvaćanjem viznog režima EU-a i slijedom Uredbe hrvatske Vlade, od 1. travnja ove godine u Hrvatskoj se i prema svim turistima iz zemalja nečlanica EU-a počinje provoditi klasični vizni režim te će im za ulazak u Hrvatsku biti potrebna viza, čime se prema najavama iz turističkog sektora može pojaviti problem dolazaka turista iz pojedinih zemalja, posebno Rusije, Ukrajine i Turske iz kojih je u zadnjih nekoliko godina zabilježeno povećanje turističkog prometa.

Kako bi se umanjio taj problem i omogućio nastavak dobrog prometa iz tih zemalja, Ministarstvo turizma je zadnjih nekoliko mjeseci u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova (MVEP) te ostalim institucijama i strukovnim udrugama radilo na iznalaženju mogućnosti za pojednostavljenje dobivanja viza.
Ministar turizma Darko Lorencin najavio je kako će se natječajem izabrati agencije koje će na tim tržištima prikupljati potrebne dokumente za izdavanje hrvatskih viza te na taj način ubrzati procedure, kao i da je MVEP već uputilo više osoba u te zemlje zbog pripreme. Komentirajući kako je važno uskladiti se s viznim režimom EU-a, ministar je kazao i da 'vizne' novosti kriju malo neizvjesnosti, ali i da vjeruje da će to biti riješeno na najbolji mogući način.
Među svim tržištima, čijim će turistima trebati vize za Hrvatsku, rusko je jedno od važnijih za hrvatski turizam s obzirom na broj dolazaka i noćenja njihovih turista, pa je za to tržište još ranije najavljeno da će se vize za Hrvatsku izdavati u najviše pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost višekratnih viza, a pristojba za vizu iznosit će 35 eura. Ruskih je turista, po podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku prošle godine došlo gotovo 200 tisuća ili 8 posto više, a s oko 1,6 milijuna noćenja bili su u plusu od 5,3 posto u odnosu na 2011. Time su se 'popeli' na 10. mjesto među najvažnijim tržištima za hrvatski turizam, a izuzetno su važni gosti hotelima, posebno onima s četiri i pet zvjezdica, kao i agencijama i touroperatorima u čijoj organizaciji najviše i dolaze.
Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku uz podnošenje zahtjeva u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija, ali i posredstvom vanjskih pružatelja usluga, tzv. viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva. Slično će se raditi i u Ukrajini i Turskoj iz kojih također svake godine u Hrvatsku dolazi sve više turista pa je tako prošle godine iz Ukrajine stiglo njih čak 25 posto više, a isti su porast u odnosu na 2011. ostvarili i u noćenjima, dok je iz Turske došlo 10 posto više turista.
Iz MVEP-a su u petak izvijestili da od 1. travnja ove godine i hrvatski državljani moraju imati vizu za ulazak u Tursku koja se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko konzularnim uredima Republike Turske, što je također donekle zabrinulo turističke agencije s obzirom da u zadnje dvije-tri godine bilježe povećan broj odlazaka hrvatskih turista u tu zemlju, posebno u Istanbul za kojeg su i za ove uskrsne blagdane 'rasprodali' programe.