IVO JOSIPOVIĆ PRIMIO DELEGACIJU HGI-A

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. veljače 2011. - 13:07
Autor: 

Delegacija Hrvatske građanske inicijative, predsjednica Marija Vučinović, poslanica u Parlamentu Crne Gore Ljerka Dragičević i član predsjedništva Zvonimir Deković boravili su u službenoj posjeti Zagrebu. Tijekom posjete upriličen je radni sastanak kod predsjednika Republike Hrvatske  Iva Josipovića. Na radnom sastanku predsjednik Josipović je informiran o tekućim aktivnostima Hrvatske građanske inicijative, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, koje su od iznimnog značaja za opstojnost hrvatske manjine. Jedno od pitanja o kojem se razgovaralo je i usaglašavanje Zakona o izboru odbornika i poslanika sa Ustavom Crne Gore. Dogovor između DPS-a, SDP-a, Bošnjačke stranke i HGI-a kojim bi se Hrvatima u Crnoj Gori, cenzusom od 0,3 procenta obezbijedila prolaznost u Parlamentu Crne Gore - nije naišao na podršku opozicije. Radna grupa je predložila da  se tekst Zakona sa  neusaglašenim pitanjima riješava političkim pregovorima.

Predsjednik Republike Hrvatske informiran je o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori. Jedna od tema sastanka bile su aktivnosti koje Hrvatske građanska inicijativa poduzima oko realiziranja projekta Hrvatske knjižnice i čitaonice, u zgradi koja je ustupljena hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, koja se nalazi u Donjoj Lastvi - Tivat.
U sklopu radne posjete Zagrebu delegacija HGI-ja sastala se u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija sa Načelnikom samostalne službe za Hrvate izvan Republike Hrvatske Petrom Barišićem i glavnim tajnikom Ivanom Zebom. Sa njihove strane izražena je potpora  za dosadašnji rad Hrvatske građanske inicijative, kao i za djelovanje organiziranog dijela hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Petar Barišić i Ivan Zeba dali su  potporu opstanku  projekta Radio-Dux-a, prvog elektronskog medija Hrvata u Crnoj Gori, a  istodobno su informirani o nakani skorog otvaranja Hrvatske knjižnice i čitaonice. Igor Čupić nekadašnji konzul u Kotoru a sada savjetnik u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske, upriličio je delegaciji sastanak u HAZU sa Mirkom Kratofilom, koji je ustupio veliki broj knjiga namijenjen budućoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici.
Audio: Marija Vucinovic predsjednica HGI-a

Foto: Arhiva Radio DUX