POVJEST PODMORNIČARSTVA JADRANA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 06. travnja 2013. - 10:33
Autor: 

Predstavljanjem knjige „Slomljeni periskop" autora Tomislava Draškovića u petak je otpočelo obilježavanje Jubileja 85.godina od uplovljavanja prvih jugoslovenskih podmornica u Boku.
U Yacht klubu Porto Montenegro brojne podmorničare iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, pozdravio je predsjednik udruženja „Podmorničar" iz Tivta, kapetan bojnog broda u mirovini Rajko Bulatović.
Bulatović je u svom obraćanju podsjetio da bogata povjest podmorničarstva na istočnoj obali Jadrana počinje 8.travnja 1928. godine kada su u pratnji matičnog broda „Hvar" u Boku uplovile prve podmornice „Hrabri" i „Nebojša" sagrađene u Newcastlu u Engleskoj. On je podsjetio da su podmornice dočekane u Boku na veličanstven način, citirajući navode tiska iz tog vremena.

„U Francuskoj su 1929. godine sagrađene dvije nove podmornice „Smeli" i „Osvetnik". Kraj Drugog svjetskog rata dočekala je samo podmornica „Nebojša" koja je rekonstruisana i služila za obuku posada sve do 1953. godine kada je rashodovana. Podmorničarstvo u Jugoslaviji je svoj zenit dostiglo početkom devedsetih godina prošlog vijeka. Flotila je 1991. godine raspolagala sa 11 modernih podmornica, 6 velikih i pet malih. Poznati događaji doveli su do toga da sada nijedna država na istočnoj obali Jadrana, od Hrvatske do Albanije nema nijednu podmornicu osim u muzejima" kazao je Bulatović.
Podmorničare i goste pozdravili su predsjednik prvog udruženja „Podmorničar" iz Beograda Dragan Kosanović, dok se iz udruženja podmorničara Ljubljane Vojko Gorup posebno se zahvalio prisutnom umirovljenom admiralu Branku Mamuli riječima „Vi ste najzaslužniji za razvoj našeg podmorničarstva".
„Nakon početnog otpora hrvatskih vlasti oko prebacivanja „džepne" podmornice klase 911 u Pulu dobili smo podršku predsjednika Hrvatske i Hrvatske Mornarice. U toku su pripreme za Kongres podmorničara svijeta 2017. za što je Udruga istakla kandidaturu" kazao je Damir Klarin iz Udruge podmorničara Pula.
Prezentaciju o povjesti podmorničarstva održao je novinara Siniša Lukovića koje je između ostalog kazao "Vlada Kraljevine SHS potpisala je 20. VI 1926.godine ugovor sa Vladom Velike Britanije o gradnji podmornica „Nebojša" i „Hrabri", a naredne godine u avgustu mjesecu na obuku u Newcastlu, Plimutu i Portlandu otplovilo je na brodu „Hvar" 150 oficira, podoficira i mornara. Nakon 7 mjeseci, 11 marta, podmornice su isplovile ka Boki kotorskoj. Ove podmornice bile su kamen temeljac jugoslovenskog podmorničarstva, koje je bio najelitniji vid oružanih snaga ex Jugoslavije. Fascinantno je da je SFRJ bila jedna od 11 zemalja u svijetu koje su samostalno konstruisale i gradile podmornice"-zaključio je Luković.
U sklopu jubileja predstavljena je knjiga „Slomljeni periskop" autora Tomislava Draškovića iz Splita, probnog komandanta podmornice „Heroj" kapetana fregate u mirovini. O knjizi su govorili Siniša Luković, Jordan Jovanović i autor.
Jubileju su prisustvovali komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, bivši sekretara narodne odbrane SFRJ admirala Branko Mamula, umirovljeni admiral Fridrih Moretti dopredsjednik Općine Tivat Krsto Bošković i drugi.
U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici tivatske glazbene škole.
Podmorničari su u tivatskom gradskom parku položili vijenac na spomenik narodnih heroja Spasića i Mašere, a u muzeju „Zbirci pomorskog nasljeđa" u Porto Montenegru u subotu 6.travnja u 20 sati biće otvorena izložba pod nazivom "Pogled kroz periskop".