CRNA GORA JOŠ NEMA PREDSJEDNIKA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. travnja 2013. - 12:12
Autor: 

Na juče održanim predsjedničkim izborima izašlo je prema preliminarnim podacima 63, 7 odsto birača, što je za skoro 7 odsto manje nego na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine.
Zbog različithih procenata koje su saopštili, kao i nepoznanice kada su u pitanju nevažeći glasački listići, nemoguće je utvrditi koliko je birača podržalo Lekića, odnosno Vujanovića- prenosi podgorički portal www. pcnen.com
Prve analize pokazuju da je Vujanović osvojio znatno manje glasova nego koalicija Evropska Crna Gora koju su činili DPS – SDP – LP i postizborni partneri – Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska alijanska i albanske Forca i Albanska koalicija (192. 539).

Na drugoj strani, Lekić je izvjesno osvojio više glasova nego Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora (152. 349).
Lekić je osvojio više glasova nego njegov protivkandidat u Podgorici, Nikšiću, Baru, Kotoru, Beranama, Danilovgradu, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Plužinama i Žabljaku.
Vujanović je pobijedio u ostalih 10 od ukupno 21 crnogorske opštine, ali sa znatno manjom razlikom nego što je to uradila vladajuća koalicija na parlamentarnim izborima.
Na osnovu toga se može zaključiti da su birači Socijaldemokratske partiuje poslušali svoju partiju i nijesu izašli na birališta ili su prekrižili glasački listić, dok birači manjinskih partija nijesu stali iza svojih partija koje su podržale Vujanovića.
Tako je Vujanović osvojio oko osam tisuća glasova manje u Podgorici i 5, 5 tisuća glasova manje u Rožajama od onoga što je osvojila vladajuća koalicija u oktobru, oko 4, 8 tisuća u Ulcinju, 3, 8 tisuća birača manje u Bijelom Polju je zaokružilo Vujanovića od njegove koalicije, u Baru za oko 3, 2 tisuće, oko 2 tisuće u Plavu, približno 700 na Cetinju...
Na drugoj strani, Lekić je u Rožajama za oko 1000 glasova osvojio više nego opozicione partije koje su ga podržale, oko 500 u Bijelom Polju, za oko 300 glasova više u Ulcinju, uspio je za oko 200 glasova da poboljša skor u Plavu, Ulcinju i Mojkovcu, kao za 100 glasova u Danilovgradu.
/www. pcnene.com/