NAJVIŠE LETOVA IZ RUSIJE I UKRAJINE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. travnja 2013. - 23:44
Autor: 

Sudeći prema najavama i rezervacijama avio kompanija, zračnu luku Tivat očekuje „pakleno ljeto" je prema najavama narednih pet mjeseci „glavne sezone" u periodu od 1.svibnja do 30.rujna ova zračna luka opslužit će oko 3700 aviona.
„Za sada imamo u najavi ukupno 3795 letova za taj period što je u odnosu na isto doba lani kada smo imali 2563 aviona, povećanje za čak 48 posto. Mada će jedan broj najavljenih letova uobičajeno „otpasti", odnosno ostati nerealiziran, realno je očekivati da ćemo u predstojećoj ljetnjoj sezoni ostvariti najmanje za trećinu veći obim prometa saobraćaja nego u isto doba lani"- kazao je direktor aerodroma Tivat mr Ranko Bošković. U tivatskoj zračnoj luci koja je lani sa do sada rekordnim godišnjim prometom od 725.392 putnika, bila sedma od deset zračnih luka na području bivše Jugoslavije, ispred Podgorice i Sarajeva, intenzivno se pripremaju za predstojeću sezonu.

Prema riječima Boškovića, tokom narednih mjeseci na zračnoj luci Tivat slijeta će zrakoplovi čak 27 prevoznika koji će Tivat vezivati sa 28 destinacija diljem Europe. Po običaju, najbrojniji su avioprevoznici iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije koji će iz Tivta letjeti za Moskvu, Sankt Petersburg, Kijev, Minsk, Ljvov, Ekaterinburg, Ufu, Samaru, Donjeck, Dnjepropetrovsk, Harkov, Odesu, Čeljabinsk i Voronjež. Za Rusiju će iz Tivta letjeti i domaći „Montenegrairlines" koji će, uz uobičajene letove za Beograd, imati i letove iz Tivta za Pariz i London. Srbijanski „JAT Airways" iz Tivta će letjeti samo za Beograd, dok će narednog ljeta saobraćati i nekoliko njemačkih i skandinavskih aviokompanija. Tako će „Air Berlin" letjeti za Minhen, „Thomas Cook" za Brisel, „SAS" za Oslo i Stokholm, „Kondor" za Frankfurt, „Jet Time" za Oslo, a njemačka kompanija „Germania" Tivat će spajati sa Grazom, Insbrukom, Salzburgom, Lincom i Frederikshafenom.
„Kako sada stvari stoje, tokom tri glavna ljetnja mjeseca, prosječno ćemo imati po 30 aviona i preko 5 tisuća putnika dnevno. Raduje i to što su u odnosu na lani, značajno povećane i najave saobraćaja za travanj i listopad kada takodje očekujemo porast obima saobraćaja u odnosu na iste mjesece prošle godine."- kazao je Bošković.
Kao posebnu zanimljivost za predstojeće ljeto u zračnoj luci Tivat navode činjenicu što će njihov stalni patner, ruska kompanija „Moscovia Airlines" na liniji za Moskvu uvesti i svoje najnovije avione – ultramoderne vazduhoplove tipa „Sukhoi superjet 100-95" što će biti premijerna upotreba tog vazduhoplova na ovim područjima. Službe prihvata otpreme zrakoplova narednih mjeseci opsluživaće 25 različitih tipova aviona iz proizvodnih programa „Boeinga", „Aibusa", „Bombardiera", „Tupoljeva", „Suhoja", ATR-a, „British Aerospacea", „Embraera", „Fokkera" i „Mc Donell-Douglasa".
S. Luković