PREDSTAVLJEN ROMAN "KIŠI LI NEPREKIDNO NAD KOTOROM?"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. travnja 2013. - 10:54
Autor: 

"Kiši li neprekidno nad Kotorom?" naziv je romana pjesnikinje, kritičarke i romanopisaca, Lidije Vukčević koji je u srijedu predstavljen kotorskoj čitalačkoj publici u palači "Grgurina" u Pomorskom muzeju.
Roman su predstavili publicista, književnik Bogić Rakočević, i Miraš Martinović novinar i pisac.
"Priča se neprekidno grana u više pravaca prikazujući razne i uglavnom nametnute situacije što poput tajni koje se nenadno otkrivaju ukazuju na bačenost krhkog bića u životne vrtloge koji su uvjek odraz određenih simptona društva. Riječ je o pitkom i lucidnom štivu čiji naziv prati u obrazloženju završnice knjige "njeno srce nalikuje brošu Kotora ogradila ga je kamenim zidinama, tek kiša ljuta kiša neisplakanih iskustava povremeno joj kao visoki talas zasuo lice kapljama suza" to je obrazloženje zašto je ova knjiga morala biti napisana i zašto je uzela Boku i Kotor kao idelno mjesto kao simbolično i stvarno utočište- kazao je publicista , književnik i pjesnik Bogić Rakočević.

"Ovo je roman bez domstva, nekog ko je u ličnom i faktičkom egzilu, junakinje koja se oslanja na svoje korijenje koji su duboko u crnogorskoj zemlji, koja sanja domovinu u drugoj domovini u kojoj je se ostvarila literalno I intelektualno. Raspeta između domstva I bez domstava između negdje I nigdje a rasuta svugdje, ona kupi krhotine svog zivotopisa I iz svoje biografije pravi biografsku literaturu."- kazao je Miraš Martinović.
Autorica je kroz roman opisala ličnu stvarnost kroz prolaznost u periodu ratova I tranzicije, prikazujući stvarnost u životu u svim tragičnostima osvjetljavaljavajući svjetlosnim snopom umjetničke snažne senzibilne ličnosti.
"Veliki je stepen autobiografičnosti ovog romana. Mislim da čitaoce nisam ostavila ravnodušnim, nisam željela koketirati sa svojim stranstvom, nisam željela od sebe željela napraviti žrtvu pa onda pisca, kao što je najveći broj mojih kolega pisaca napravio mislim da to nije korektno" kazala je autorica Lidija Vukčević.
U muzičkom dijelu programa nastupio je Relja Ćalasan učenik Srednje muzičke škole "Vida Matjan"