OTVORENA 10. IZLOŽBA HRVATSKE NOVINSKE FOTOGRAFIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. travnja 2013. - 11:19
Autor: 

Jubilarna 10. izložba Hrvatske novinske fotografije 2012. sa sto najboljih radova profesionalnih fotoreportera po izboru međunarodnoga strukovnog žirija, otvorena je u petak navečer u Klovićevim dvorima.
U sedam kategorija natječaja sudjelovalo je 97 autora, članova Zbora fotoreportera, s 1798 fotografija. Izložba je tradicionalno putujuća i posjećuje desetak gradova diljem Hrvatske, a ove godine bit će i dio proslave ulaska Hrvatske u EU kroz izložbu u Bruxellesu.

Otvarajući izložbu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je objektivnost fotografije koja govori više od stotine napisanih tekstova. "Krunski sam svjedok vašeg okulara zadnjih 13 godina. Na tekstove koji se o nama pišu možemo se ponekad ljutiti, reći da su manje ili više objektivni, ali fotografija je toliko objektivna da se na nju ne možemo ljutiti", ustvrdio je gradonačelnik.
"Naš je zadatak da što bolje dokumentiramo svijet oko nas", rekao je na otvorenju Igor Nobilo, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske koji je postavio izložbu. Posebno je, kaže, zadovoljan da su za 10. jubilarno izdanje izložbe dobili prostor Klovićevih dvora te dodao da su sve izložbe do sada pokazale da posjetitelji u njima uživaju i da im se vraćaju.
Dobitnik nagrade Fotografija godine 2012. fotograf je Nikola Šolić za fotografiju 'Veterana Domovinskoga rata i građana, okupljeni na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u trenutku ukidanja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Hinin fotograf Damir Senčar ove je godine pobijedio u kategoriji Šport.
Izložbu je večeras razgledao i ministar zdravlja Rajko Ostojić, a na otvorenju je, u ime predsjednika Republike, bila njegova izaslanica Zrinka Vrabec Mojzeš.
Izložba je otvorena do 28. travnja.