"KOMUNA" ČASOPIS BAŠTINE – POTRAŽITE BESPLATNO NA KIOSCIMA

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 16. travnja 2013. - 10:45
Autor: 

Iz tiska je izašao novi, šesti po redu broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komuna" koji donosi bezbroj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore.
Časopis započinje uvodnikom iz pera Milorada Stojovića pod nazivom „Novina od muzejskog pečata", a centralno mjesto pripada tekstu koji potpisuje akademik Radoslav Rotković koji uz uz jubilej 200 godina od rodjenja Petra II Petrovića Njegoša piše o tri faze Njegoševog razvoja naglašavajući da je njegova osnovna ideja bila da Crnu Goru napravi članicom velike europske porodice.

I u ovom broju nijesu izostali i brojni tekstovi vezani za tradiciju i baštinu u ostalim crnogorskim gradovima, a časopis sadrži i brojne priloge o gradovima i ličnostima koji su doprinijeli afirmaciji Crne Gore u različitim oblastima.
Komuna objavljuje i esej o mobi kao temeljnoj i običajnoj tradiciji u Crnoj Gori autora Ramiza Hadžibegovića, dok o ognjištu uz kojeg su po tradiciji u našoj zemlji donošene sve važne odluke po porodicu, brastvo ili pleme, piše Zlatko Vujotić.
O prvom crnogorskom filozofu Jovanu Stefanoviću Baljeviću piše dr Goran Sekulović a Mirsad Rastoder prestavlja Ibiša Kujevića- baštinara, etnologa i koreografa, kao ambasadora multikulturnog susretanja.
Zoran M. Zečević povodom obilježavanja stogodišnjice od prvog leta aviona u CG potpisuje tekst pod nazivom „Berge 19 prinudno u Beranama „ dok dr Aleksandar Čilikov prenosi impresije o životu Cetinja u doba kralja Nikole I.
Mr. Željko Rutović potpisuje tekst o nikšićkim oridjinalima, a Branka Bogavac u pismu iz Pariza podsjeća na davna vremena iz beranske gimnazije koja na jesen slavi 100g postojanja. Slavojka Marojević u zapisu iz Pivskog manastira priča o njegovom podizanju u 16 vijeku kada je u velikom usponu bila moćna turska imperija i kada je bilo nezamislivo graditi ovakve sakralne objekte.
S druge strane Vesko Baltić piše o mojkovačkim zanimljivostima i dugom putovanju do dana i grba ovog grada, a dr Maksut Hadžiibrahimović o baštini starog Ulcinja.
Bratislav Bato Kokolj potpisuje tekst o selu o Nudo, rodnom mjestu legendarnog partizanskog komadanta Save Kovačevića i najvećem pogromu tamošnjeg stanovništva tokom balkanskog rata od epidemije zvane „Španjola".
Kemal Musić u novom broju Komune potpisuje tekst o neobičnoj arhitekturi džamije u Radulićima kod Bijelog Polja sagradjene krajem 17,stoljeću, a srušene 1943.godine, dok Dražen Drašković piše o još uvijek zaključanoj osnovnoj školi" Risto Manojlović" u Kolašinu pod čijim krovom je 1943. održano Prvo zasijedanje ZAVNO-a CG i Boke.
Komuna u ovom broju predstavlja knjigu Miraša Martinovića „Antički gradovi , snovi i sudbine iz pera samog autora, zatim rijetku knjigu Djordjija Ostojića o drobnjačkim govornim prošlostima koju predstavlja iz Žabljaka Dejan Miličić, a tu je i prikaz časopisa" Pozorište" koji izdaje Nikšićko pozorište.
Mirko Jakovljević priču priča o OŠ „ Mojsije Stevanović" u Manastiru Morača, a Siniša Luković podsjeća na bokeljskog kapetana Iliju Damjanovića, dok nas Miro Marušić, perom i kamerom kroz Boku provodi kroz Rose, malo mjesto burne prošlosti.
Rifat Gruda iz Plava predstavlja etno muzej Zahida Lalića, a Novak Rutović selo Barice u koje se može stići iz pravca tri grada uz podsjećanje da je jedini siguran put do njega-put pod noge. Vuk Pejović priča nostalgičnu priču o nekadašnjem podgoričkom hramu kulture- Kinu „Kultura",a Željko Milović o fudbalskom spomenaru iz Bara.
U redovnoj rubrici Komune- Pirun- Marija Čolpa objašnjava za koje sve „nevolje" predlaže biljku „Dragoljub".
U najnovijem broju Komune nije izostala priča i fotografije sa dodjeljivanja nagrade ovom časopisu za „Novinarski poduhvat u 2012" povodom 23. siječnja -Dana novinara Crne Gore koja je uručena na Cetinju, a čitaocima Komune u saradnji sa NVO Crnogorski bluz uz tekst Milana Mandića iz Danilovgrada poklanja se uz ovaj broj i promotivni CD-kompilacije „Best of 1968-71" pop benda Montenegro 5 kao podsjećanje na notno nasledje.
I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, dok je za dizajn zadužen Voislav Bulatovića, a osnivač je Vildan Ramusović.
Šesto izdanje Komune kao jedinstvenog časopisa u Crnoj Gori, čitaoci i poštovaoci crnogorske tradicije i baštine i ovog puta mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore,
Ono što je novo, je, da su uredništvo i osnivač odlučili da se od ovog broja KOMUNA više se ne prodaje po cijeni od jednog eura, već se može nabaviti besplatno čime su željeli da izidju u susret svima onima koji to do sada nijesu mogli, ali i ostalim poklonicima baštine Crne Gore koji žele doći do ovog neobičnog, korisnog i jedinstvenog dokumentarnog materijala koji njeguje tradiciju Crne Gore, što zaista predstavlja potez za pohvalu i poštovanje.