PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK "HRVATSKA NASTAVA U INOZEMSTVU"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. travnja 2013. - 10:34
Autor: 

Priručnik "Hrvatska nastava u inozemstvu" koji prvi puta na jednom mjestu objedinjuje sve relevantne informacije o sustavu hrvatske nastave u inozemstvu predstavljen je jučer u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).
Priručnik su izdali Ministarstvo i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a kako je istaknuto na jučerašnjem predstavljanju ova publikacija bit će od velike pomoći učiteljima, studentima i stručnjacima koji se bave hrvatskom nastavom u inozemstvu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je tom prigodom da Ministarstvo pridaje veliku važnost obrazovanju djece i mladih hrvatskih državljana koji privremeno ili stalno žive izvan Hrvatske, kao i afirmaciji hrvatskoga jezika, književnosti i kulture u svijetu. Hrvatski građani i građani hrvatskoga podrijetla koji žive izvan domovine postali su sastavni dio kulture zemlje u kojoj žive, ali istodobno mnogi od njih žele sačuvati i njegovati svoj hrvatski kulturni identitet te stoga Hrvatska ulaže velike napore i znatna financijska sredstva da im pomogne u tim nastojanjima i razvijanju pripadnosti hrvatskoj kulturi, dodao je Jovanović.
Kao najvažnije aktivnosti Ministarstva usmjerene prema unaprjeđivanju poznavanja hrvatskoga jezika izvan Republike Hrvatske izdvojio je razvijanje sustava hrvatske nastave u inozemstvu i lektorata hrvatskoga jezika na stranim visokim učilištima. Trenutačno u 22 države rade 33 lektorata na kojima nastavu hrvatskoga jezika pohađa više od 1500 studenata. Istovremeno je sustavom hrvatske nastave u inozemstvu obuhvaćeno 6800 učenika koje na 328 nastavnih mjesta u 20 država poučavaju 93 učitelja, dodao je.
Ministar je istaknuo kako je riječ o ozbiljnom i trajnom poslu te ministarstvo, unatoč problemima, upućuje nove lektore i učitelje u inozemstvo, a za razliku od drugih država Hrvatska zbog krize nije povukla nijednog učitelja ili lektora.
Naveo je da postoje tri temeljna oblika hrvatske nastave u inozemstvu, odnosno nastava u organizaciji ministarstva, nastava integrirana u obrazovni sustav zemalja primateljica te oblik nastave koje organiziraju hrvatske zajednice i katoličke misije, kao jedan izvaninstitucionalni oblik. Hrvatska nastava u inozemstvu odvija se po najmodernijem kurikulumu, dodao je.
Ministar je pohvalio suradnju MZOS-a i Učiteljskog fakulteta u pripremi ovog priručnika ocijenivši da je to put kako treba surađivati.
Dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo istaknuo je da u vremenima opće globalizacije hrvatska nastava kod naših iseljenika ili njihovih potomaka odražava svijest o pripadnosti svom narodu i zemlji. Podsjetio je da su se nakon osamostaljenja Hrvatske brojni iseljenici vratili u Hrvatsku i ovdje nastavili živjeti pri čemu im je pomoglo znanje hrvatskog jezika i kulture koje su stekli kroz hrvatsku nastavu u inozemstvu. Zadaća je hrvatske države da podupre i širi hrvatsku nastavu u inozemstvu, naglasio je.
Priručnik su predstavili i recenzentica Dubravka Maleš te priređivači Ante Bežen i Milan Bošnjak.