MUP CG: NISMO REGISTRIRALI CRNOGORSKU KATOLIČKU CRKVU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. travnja 2013. - 23:26
Autor: 

Ministarstvo unutrašnjih poslove (MUP) je demantiralo pisanje dnevnika "Dan" i saopštilo da ono „ne registruje vjerske organizacije, već da je, shodno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, čiji je osnovni tekst donesen 1977, samo pozvano da konstatuje činjenicu prijave osnivanja određene vjerske zajednice, bez razmatranja da li ta vjerska zajednica ispunjava kriterijume da bude smatrana istom, budući da ni jednim pravnim propisom nije nadležno da cijeni te kriterijume.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslove ne vodi registar vjerskih zajednica, već evidenciju prijavljenih vjerskih zajednica i na osnovu te evidencije, shodno članu 165. Zakona o opštem upravnom postupku, izdaje uvjerenje-potvrdu o prijavljivanju nove vjerske zajednice.
U postupku primjene ovog zakona, Područna jedinica za upravne unutrašnje poslove Bar je 26.03.2013.godine, zaprimila prijavu gospodina Zanković Ivana, za osnivanje" Crnogorske Katoličke Crkve", sa sjedištem u Baru, Sutomore-Obala bb I izdala uvjerenje kojim se konstatuje činjenica da je primljena prijava.
Prilikom podnošenja prijave Zanković Ivan, za osnivanje "Crnogorske Katoličke Crkve", podnio je i zahtjev za prijavu vjerske zajednice "Crnogorska Protestantska Crkva". Isto lice je 29.03.2013. godine podnijelo zahtjev za prijavu vjerskih zajednica "Crnogorska Demohrišćanska Crkva" i "Crnogorska Adventistička Crkva".
Podsjećamo da je programom Vlade Crne Gore za ovu godinu, predviđeno utvrđivanje Prijedloga novog zakona o položaju vjerskih zajednica,koji treba da ovu materiju bolje uredi, a čiji je obrađivač Ministarstvo za ljudska I manjinska prava.- kaže se u zvaničnom priopćenju Ministrastva unutrašnjih poslova CG".
„Legitimno je pravo svakog građanina da osniva vjerske zajednice u skladu sa zakonom propisanim uslovima i da je naziva kako god želi, ali prijavljena Crnogorsko katolička crkva sa sjedištem u Baru malo ima veze sa katoličanstvom i sa Katoličkom crkvom čiji je centar u Rimu", kaze za RSE veleposlanin Crne Gore pri Svetoj Stolici – Antun Sbutega.
"Iako ovdje figurira naziv Crnogorska katolička crkva to sa katoličanstvom ima malo veze zbog toga što je Katolička crkva jedinstvena. Dakle, sam naziv katolička znači univerzalna, koja ima jedan centar – Svetu stolicu na čijem čelu je Papa. Dakle, bilo koja vjerska zajednica, bez obzira kako se zove se odvoji ili se osnuje nezavisno od katoličke crkve ne pripada više Katoličkoj crkvi".
Sbutega ukazuje da je riječ o grupi građana, te da organizacija nema sveštenika i biskupa i konstatuje da je riječ o vjerskoj zajednici, a ne crkvi u pravom smislu te riječi. Sbutega napominje da nema nikakvog raskola u okviru lokalne, katoličke crkve, te da osnivanje pomenute zajednice nema nikakavog uticaja na temeljni ugovor između Crne Gore i Svete stolice.
Na pitanje Radio Dux-a da komentiraju osnivanje Crnogorske katoličke crkve, tajnik Biskupske konferencije koja je održana u Kotoru, Ladislav Nemet je kazao "očekujem pokretnje postupaka od strane kotorskog biskupa i barskog nadbiskupa da se ta registracija poništi. Ime katoličko je registrirano i zaštićeno svugdje u svijetu. To je regulirano i Temeljnim ugovorom između Svete Stolice i države Crne Gore. Na potezu je država koja bi trebala poništiti tu registraciju".