DRVENE BARKE - “CAMELLIA TROPHY” 2013.

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. travnja 2013. - 20:38
Autor: 

Manifestacija "Fešta kamelija Stoliv 2013 " završena je u nedelju ribarskim susretima vlasnika i ljubitelji drvenih barki "Camellia trophy".
U akvatorijumu ispred Stoliva od jutarnjih sati posade osam drvenih barki takmičilii su se u ribanju i veslanju nakon čega su prodefilovali akvatorijem ispred stolivske rive.
Pobjednici ovogodišnjeg "Camellia trophy" u ribanju su braća Marijan i Mladen Šantić, drugo mjesto osvojili su Mario Garbin i Bruno Brguljan, dok je treće mjesto pripalo Zoranu Brguljanu.

Pobjednik u veslanju drvenom barkom je Mario Garbin.
U sklopu manifestacije održano je stručno predavanje o drvenim brodovima, barkama kao nacionalnom kulturnom dobru, spomeniku kulture svake pomorske zemlje, koji treba staviti pod režim zaštite, kao i svako drugo kulturno dobro. To su prepoznale mnoge europske zemlje i krenule u spašavanje, održavanje, ali istovremeno i promociju svoje pomorske baštine i kulture. Od strane Europske komisije, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a osnovano je 2005. godine udruženje „European Maritime Haritage – EMH" za zaštitu pomorske povijesti i tradicionalnih brodova. Postavljeno je i pitanje kada će to uradutu i Crna Gora?
U sklopu predavanja direktorica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević predstavila je svoj projekat „Bitve, mandraći i tiraduri u Boki kotorskoj", koji je prezentiran u sklopu proslave dvadesetogodišnjice proglašenja Crne Gore ekološkom državom na Žabljaku – 2011.
„Ono što treba da zaštitimo su i drvene barke. Identitet u vrmenu i prostoru Boke kotorske je u stvari more koje je vezano sa jedrenjake i barke koje su bile prevozno sredstvo i izvor života na ovom prostoru. Muo kao staro ribarsko mjesto početkom dvadestog vijeka je imao registrovanih oko 75 barki. Danas ih ima samo jedanast. U cijeloj Boki danas ima oko sedamdesetak registrovanih drvenih barki.
Željela bih da Vam pomognem i da napravimo zajednički projekat koji bi se zvao „Zaštita i valorizacija mandraća, tiradura, barki i starih bitvi".
Kroz svoj istraživački rad otkrila sam da je prvi crtež za izradu bitvi za vezivanje jedrenjaka izrađen 1880 god. Danas je sve manje tiradura, bitvi, a kako bi podsjetili i opomenuli na stanje Pomorski muzej priprema izložbu fotografija „Identitet u vremenu i prostoru".
Imamo mnogo elemenata da zaštitimo našu materijalnu i nematerijalnu baštinu kod Ministarstva za kulturu Crne Gore. Ja bih kazala jednom za sva vremena. Predlažem da iduće godine napravimo jedan simpozijum na ovu temu - zaključila je direktorica muzeja Mileva Pejaković Vujošević.
Učesnici skupa prisjetili su se kroz in memoriam idejnog tvorca očuvanja drvenih barki i tvorca portala www.drvenebarke.blogspot Branka Nikolića.
Organizatori NVO „Kamelija" MZ „Stoliv" i SRD „Zubatac" priredili su zabavu i ručak od ulovljene ribe i drugih morskih delicija...
Više pogledajte u našoj foto galeriji.