SAJAM SUVENIRA – BERZA KIČA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. svibnja 2013. - 10:44
Autor: 

U organizaciji Civilnog Centra Crne Gore u subotu je održan Sajam crnogorskih suvenira na kojem je preko četrdesetak proizvođača predstavilo svoje suvenire. Brojni posjetioci bili su u prilici vidjeti suvenire sa različitim crnogorskim i mediteranskim motivima.
Izloženi suveniri starih crnogorskih kuća od kamena i drveta, originalni prirodni sapuni od maslinovog ulja, kozjeg mlijeka, ekološki jastučići od lavande, mini flaše sa likerima, rakijom gravurom Montenegro, ručno rađeni suveniri sa seoskim motivima, drvene mini planinske kuće, kamene saksije i amfore rađene po uzoru na one pronađene u potopljenim brodovima sa morskih dubina iz doba antike bili su predmeti ponude u znaku suvenira.

U ponudi suvenira našlo se mnogo kiča, što je ko poželio postavio je na svom štandu, koji nije bio jeftin. Nije bilo selekcije što je suvenir, autentični suvenir, kič, kao što ni država, tako ni turistička privreda nema stav ni odgovor na pitanje što je autentični suvenir Crne Gore.
U razgovoru sa posjetiteljicom sajma, koja je željela ostati anonimna, na pitanje kako doživljava aktuelnu ponudu suvenira u Crnoj Gori odgovor je bio „Kao da sam ispraznila teglicu ajvara ili krastavaca, malo je oslikala, stavila nekoliko školjkica unutra, zatvorila i ponudila na porodaju. Svaka čast, ima autentičnih suvenira ali neko ovu ponudu suvenira i kiča mora filtrirati".
Suveniri su neodvojivo vezani uz putovanje i samim time nose veliku vrijednost, uspomenu, nose mnoge neopipljive karakteristike poput poruke, emocije, komunikaciju, značenje simboliku... namijenjeni ljudima koji putuju, turistima, poslovnim ljudima, ljudima koji su u tranzitu, suveniri služe da dijelić uspomena o proživljenom zadržimo što duže i vjernije podijelimo sa dragim osobama u sjećanju...
Miro Marušić