MATICA HRVATSKA OGRANAK DUBROVNIK PREDSTAVIO SVOJU IZDAVAČKU DJELATNOST U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. ožujka 2011. - 13:15
Autor: 

Matice hrvatske ogranak Dubrovnik, u suradnji sa Gradskom čitaonicom Kotor večeras je crkvi Svetog Duha, organizirala promociju najnovijih izdanja knjiga i časopisa, u okviru projekta „Dubrovnik i Kotor – knjige bez granica". Predsjednica Matice hrvatske ogranak Dubrovnik Ivana Burđelez, predstavila je ukupnu aktivnost i izdavačku djelatnost. Matica je osnovala knjižnicu "Cvijeta" za najmlađe i objavilia tri slikovnice. Slikovnice su posvećene Marinu Držiću, Ruđeru Boškoviću i Mihu Pracatu. Slikovnica "Marin Držić" uvrštena je u katalog 250 njaljepsih svjetskih slikovnica koji ce biti uručena Luku Paljetku na Međenarodnom sajmu dječijih knjiga u Bolonji krajem mjeseca.

Luko Paljetak predstavio je kapitalno djelo koje je tiskano nakon dvije godine upornog rada "Povjest Dubrovnika" autora doktora fra Serafino Razzia teologa Dominikanskog reda, knjiga je nakon 415 godina prvi put prevedena na hrvatski jezik. To je prva pisana knjiga o povjesti grada Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Knjiga je u Italiji doživila četri izdanja. Ravnateljica Dubrovačke knjižnice Vesna Čučić predstavila je časopis "Dubrovnik u 2010" a Ana Marija Paljetak pet knjiga malih dimenzija za svačiji dzep.
Projekat "Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige" kotorske Gradske knjznice i čitaonice i Dubrovačke knjižnice je finansiran od Europske zajednice. Cilj ovog projekta je podizanje nivoa bibliotečke, kulturne i edukativne razmjene između građana i institucija u međugraničnoj regiji Hrvatske i Crne Gore.
Promociji su prisustvovali Generalni konzul RH Bozo Vodopija, konzul RH Radojko Nižić, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, dopredsjednik općine Kotor Filo Biskupović kao i brojni posjetioci ljubitelji knjige.
Projekat je finasiran od Europska zajednica iz sredstava za prekogranicni program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za predpristupnu podrsku IPA Cross - Border Programme.
Audio: Ivana Burđelaz predsjednica matice hr dubrovnik

Audio: Luko Paljetak