KONGRES SVJETSKE ASOCIJACIJE PODMORNIČKIH VETERANA U ITALIJI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. svibnja 2013. - 12:01
Autor: 

Jubilarni,50.ti po redu kongres Asocijacije podmorničkih veteran svijeta, održan je protekle nedjelje u Kataniji u Italiji, a prisustvovali su mu predstavnici udruženja bivših jugoslovenskih podmorničara iz Beograda, Pule i Ljubljane.Na Siciliji su se tokom četiri dana trajanja kongresa 22 delegacije podmorničkih veterana sa svih kontinenata, uz prisustvo 300 delegata, ali medju njima na žalost, nije bilo predstavnika nedavno osnovanog Udruženja podmorničara Crne Gore iz Tivta. Među šefovima delegacija je bilo tri admirala podmorničara, dva komandanta nuklearnih podmornica i čak jedan nacionalni heroj.

"Kongres je potvrdio valjanost načela organizacije podmorničkih društava iz cijelog svijeta kao što su apolitičnost i nepripadanje vladinim sektorima, već su u prvom planu isticanje profesionalizma i posvećenosti toj najtežoj službi svih svjetskih vojski."- kazao je mornaričko-tehnički pukovnik Milan Komar, predstavnik Udruženja "Podmorničar" iz Beograda. Pored njega, sa prostora bivše Jugoslavije, u Italiji su bili i hrvatska delegacija od šest članova koje je predvodio dr Andrej Korbar, dok je Sloveniju predstavljao Mirko Rebselj.
Za veterane nekadašnje 88.Flotile podmornica JRM, najznačajnija vijest sa kongresa u Kataniji je činjenica da je Hrvatska zvanično dobila priliku da organizire 53-ći po redu kongres Asocijacije podmorničkih veteran svijeta, a koji će se održati 2016 godine u Puli.
"Dobijanje organizacije kongresa u Puli značajno su pomogli lobiranjem i dobrim diskusijama predstavnici Slovenije i Srbije, pa se tako po kuloarima kongresa moglo čuti od pojedinih delegata da je to pobjeda Jugoslavije, uz pitanja bolje upućenih zašto na kongresu nije bilo delegata iz Crne Gore."- kaže pukovnik Komar dodajući da je najupečatljiviji dio višednevnog programa u Italiji, bilo odavanje počasti umrlim i poginulim podmorničarima svih zemalja u međukongresnom periodu.
"Manifestacija je održana ispred Mornaričkog spomenika na obali u Kataniji uz prisustvo prefekta Sicilije, gradonačelnika Katanije, brojnih civilnih zvanica i grupe aktivnih admirala italijanske Ratne mornarice. Uz svakog šefa delegacije bio je pridružen aktivni oficir noseći zastavu dotične zemlje, pa su obojica po prozivci sa bine, po abecednom redu, prolazili kroz svečani špalir do bine, gdje je prvo intonirana himna te zemlje, a onda se šef delegacije obraćao prisutnima sa nekoliko prigodnih rečenica zahvalnosti domaćinima, zaželjevši dobro zdravlje živim podmorničarima i izrazivši duboko poštovanje i pomen svim umrlim i poginulim kolegama. Bio je to divan povod, da se u sklopu širenja regionalne saradnje i približavanja Europi, a poslije "Lijepe naše", "Zdravljice" i "Bože pravde" čuje i crnogorska himna "Oj svijetla majska zoro" na otvorenom prostoru Sicilije pred više hiljada prisutnih."- kazao je Komar izražavajući žaljenje zašto tu priliku nisu iskoristili članovi Udruženja gradjana "Podmorničar" iz Tivta.
Siniša Luković