SKUP I POŠTANSKA MARKA U POVODU 200. GODINA UJEDINJENJA CRNE GORE I BOKE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. svibnja 2013. - 16:56
Autor: 

U sklopu obilježavanja 200-godisnjice ujedinjenja Crne Gore i Boke kotorske1813. – 2013. Fakultet za pomorstvo Kotor i Pomorska biblioteka danas su u palači „Bizanti" organizirali prigodan skup na kome je promovirana i prigodna poštanska marka, koju je izdala Pošta Crne Gore.
Otvarajući skup upravnica Pomorske biblioteke Ružica Danilović je kazala kazala kako je biblioteka već dvadeset pet godina smještena u palacu u kojem je održana Osnivačka skupština u kojoj je radila Centralna komisija koja je potpisala dokument o ujedinjenju. Ona je podsjetila da o tim događajima svjedoči trajna izložbena postavka dokumenata iz tog perioda u Memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke.

Brojne goste i zvanice u ime organizatora pozdravio je dekan Fakulteta za pomorstvo prof. dr Danilo Nikolić koji je kazao da će ova visokoškolska ustanova nizom prigodnih manifestacija obilježiti 200. godišnjicu ujedinjenja. Dekan je izrazio nadu da će u buduće „manifestacije ovog tipa organizovati se u prostorijama Pomorske biblioteke. Nadamo se da ćemo se uskoro okupiti u tom prostoru te da ćemo različite naučne skupove organizovati uz pomoć lokalne uprave i Ministarstva kulture. Krajem godine organizovat ćemo međunarodnu konferenciju pod nazivom „Ujedinjenje Crne Gore i Boke Kotorske 1813-1814. godine – prilozi za istoriju integrativnih procesa na Balkanu" – kazao je Nikolić.
Pozdravljajući skup predsjednik Skupštine općine Kotor Nikola Bukilica je između ostalog kazao kako su mnogi događaji u prošlosti obilježili povjest Boke. Jedan među njima ostaće posebno upamćen, cnogorsko-bokeljska skupština o ujedinjenju, dvije geografski bliske, ali i stovremeno različite teritorije, bliske po osjećaju pripadnosti zajednice južno-slovenskih naroda, često razdvojene državnim granicama kakve nisu željeli.
O okolnostima povjesnog trenutka ujedinjenja Crne Gore i Boke kotorske govorio je prof. dr Radoslav Raspopović, direktor Istorijskog instituta Crne Gore.
„Ujedinjenje Crne Gore i Boke kotorske pretvorilo se u istorijsku realnost. Pokušaji Crne Gore da se teritorijalno proširi na ovaj prostor, odnosno da se Bokokotorski zaliv i njegovo zaleđe oslobode od vlasti velikih sila, kroz razne periode i napori koji su ih pratili vezani su za ličnost utemeljivača crnogorske države vladike Petra I Petrovića Njegoša.
Odlukom Skupštine 1. novembra 1813. godine formirano je Pokrajinsko vijeće Crne Gore i Boke kotorske, kada su ujedinjene pokrajine stavljene pod zaštitu triju savezničkih država Rusije, Austrije i Velike Britanije." – kazao je Raspopović.
Na skupu je promovirana poštanska marka u prigodu 200.godina ujedinjenja Crne Gore i Boke kotorske, o čemu je govorila PR Pošte Crne Gore Vesna Goljević Novović.
Marka čija je nominalna vrijednost od 0,30 €, tiskana tiražu od 15.000 serija, autor idejnog rješenja je Kotoranka Jovana Strugar.
U muzičkom dijelu programa učestvovale su učenice Muzičke škole „Vida Matjan" iz Kotora Jovana Radoman i Ivanka Muhadinović.