BOJE I OBLICI DREVNE AUSTRALIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 01. lipnja 2013. - 20:24
Autor: 

Aboridžanska kultura stara je nekoliko desetina tisuća godina, ali je popularnost njihove umjetnosti počela da se širi tek u posljednjih 30-tak godina kada su se aboridžanski umjetnici otvorili prema javnosti ne samo u Australiji, već i širom svijeta. Umjetnost ovih prvih stanovnika autralijskog kontinenta je jedinstvena – ona predstavlja kulturu i stare predjele Australije, ali i njihove boje, živost i razigranost koje su karaktersitične i prijemčive oku modernog posmatrača - kazala je australijska veleposlanica u Crnoj Gori Helena Stadert, otvarajući sinoć u Zbirci pomorskog nasljedja nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu, izložbu drevne aboridžanske umjetnosti pod nazivom „Bogastvo duha". Premijerno na ovim prostorima, prikazan je dio stvaralaštva desetak umjetnika iz do nedavno, izolovanog aboridžanskog plemena Anangu -slike karakterističkog kolorita i motiva koji simbolizuju zemlju, sunce i prirodu, ali i čuveno aboridžansko oružje za lov – bumeranzi, takodje oslikani sličnim motivima.

„Pripadnici tog plemena živjeli su do nedavno u relativnoj izolaciji, ali su podržali našu odluku da dio njihove umjetosti kao austraijske baštine, prikažemo ovdje u Crnoj Gori, na čemu sam im ja veoma zahvalna. Mislim da gledajući ova djela, svi možete osjetiti dio snage aboridžanske kulture i duhovnosti."-kazala je veleposlanica Stadert.
Izložbu koja je potpuna novina za Crnu Goru i ovaj dio Evuope uopšte, organizirali su veleposlanstvo Australije u Beogradu koja „pokrva" i Crnu Goru, te kompanija Porto Montenegro na čijem je čelu jedan Australijanac – izvršni direktor Oliver Korlet.
„Velika je čast i privilegija što ovdje imamo izložbu koja predstavlja dio kulturne baštine moje države i što smo u situaciji da u Porto Montenegru, koji je svojevrsna tačka otvaranja Crne Gore prema svijetu, kroz ovu i slične izložbe koje smo organizovali i koje ćemo tek prirediti, svijet dolazi i u Crnu Goru."- istakao je Korlet.
Otvaranju izložbe tradicionalne aboridžanske umjetnosti „Bogatstvo duha" sinoć u Tivtu, prisustvovali su brojni visoki domaći i strani gosti, medju kojima i šef delegacije EU u Crnoj Gori, veleposlanik Mitja Drobnič, a sve zvanice veleposlanica Stadert i Oliver Korlet, počastili su za ovu priliku, posebno uvezenim australijskim vinima.
S. Luković