ANTIČKA BUDVA PREDSTAVLJENA U KOTORSKOM LAPIDARIUMU

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 02. lipnja 2013. - 11:29
Autor: 

U povodu dvadesete godišnjice osnivanja i rada Matice crnogorske (1913-2013), u crkvi Sv. Mihaila - Lapidarium u subotu je predstavljena knjiga dr. Čedomira Markovića Antička Budva.
O knjizi su govorili Lucija Drašković, mr.Jovan J. Martinović i autor.
Brojne zvanice pozdravila je predsjednica Matice crnogorske ogranak Kotor, mr. Vesna Vičević koja je govorila o značaju ove institucije, o dvadeset godišnjem radu, nakladničkoj djelatnosti te o programskim ciljevima Matice.

"Večeras crkva Svetog Mihaila iz XIV stoljeća, poslije stavljanja 2002. god u sadašnju funkciju prezentaciju njenih spomeničkih vrijednosti i dijela gradskog lapidariuma, po prvi put otvara vrata za jedan kulturni događaj, mislim da je ovo pravo mjesto za prezentaciju jednog vrijednog dijela kao što je knjiga Antička Budva, dr. Čedomira Markovića."- kazala je Vičević.
Brojne zvanice i posjetioce pozdravio je novoizabrani direktor Javne ustanove Muzeji Kotor, Andrija Radulović koji je izrazio zadovoljstvo što se promocija održava u crkvi Svetog Mihaila - Lapidraijumu, prostoru kome tematika knjige i pripada, "želja mi je da oživimo ovakve prostore, da se što više kulturnih manifestacija i u ubuduće održavaju u prostorima galerije "Solidarnosti" i u Muzeju grada Perasta."- kazao je Andrija Radulović.
"Antička Budva – Nekropole, istraživanja 1980 – 1981" studija koja je pred nama izašla je u izdanju Matice crnogorske i nastala kao rezultat vrijednog znanstveog arheološkog istraživačkog rada koje su nam pružile budvanske nekropole iz helenističkog i rimskog perioda antičke Budve a otkrivene nakon zemljotresa 1979 godine." - kazala je Lucija Đurašković.
Arheolog mr. Jovan J. Martinović predstavljajući knjigu kazao je da arheološka nauka u Crnoj Gori imala je razloga da dugo čeka jednu ovakvu knjigu u kojoj su sublimirana sva saznanja tokom istraživanja jednog značajnog arheološkog lokaliteta decenijama zanemarvanog napuštenog i na kraju uništenog. Da nije ove ove monografije o antičkim nekropolama u Budvi mlađe generacije bi se pitale što predstavlja ona anafilotična rekonstrukcija nekoliko grobnih cijelina na prostoru nestalog hotela Avala. Ovako monografija "Antička Budva – Nekropole, istraživanja 1980 – 1981" dr. Čedomira Markovića ostaje kao neposredno svjednočanstvo jedno davnog prošlog vremena" - kazao je Martinović.
Moja knjiga je skroman doprinos otkrivanju male Crne Gore ali prebogate spomeničkim blagom, vjerujem da će ovakvih i boljih knjiga biti još kazao je autor dr. Čedomir Marković.
U muzičkom dijelu programa nastupila je Ivanka Muhadinović na flauti.