IZLOŽBA "S CARAVAGGIOM U EUROPU"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. lipnja 2013. - 11:00
Autor: 

Sliku "Večera u Emausu", remek-djelo jednoga od najvećih slikara u povijesti umjetnosti Michelangela Merisija da Caravaggia, poznatijega samo kao Caravaggio, od sinoć će moći vidjeti svi posjetitelji zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) i to na zidu sobe baroka u stalnome postavu toga muzeja.
Brojni štovatelji umjetnosti sinoć su iskazali zanimanje za tu izložbe pod nazivom "S Caravaggiom u Europu" sa samo jednom, ali najvrjednijom, slikom ikada izloženom u Hrvatskoj.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić pozvavši posjetitelje da uživaju u umjetnosti, ali i da promišljaju o posebnosti trenutka u kojemu je slika nastala, kao i o poruci toga kapitalnog djela svjetske umjetnosti.
A djelo za koje će, kako bi ga vidjeli, poštovatelji sinoć su strpljivo čekati u redu jest "Večera u Emausu" - ulje na platnu koje je Caravaggio naslikao 1606. godine u trenutku svoga bijega iz Rima, dimenzija 141 centimetar puta 175 centimetara.
Slika se čuva u Pinakoteci di Brera u slikarevu rodnom Milanu, a prikazuje poznati odlomak iz Evanđelja u kojemu uskrsli Krist susreće dvojicu učenika na putu za Emaus. Krista, koji blagoslivlja prelomljeni kruh, na slici okružuju dvojica učenika, gostioničar i stara služavka.
Ovom izložbom Republika Italija želi u velikome stilu proslaviti ulazak Hrvatske u europsku obitelj, istaknula je talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D'Alesssandro i spomenula kulturne događaje i u drugom hrvatskim gradovima koji su na tome tragu. Podsjetila je da se početna ideja za projekt javila prije godinu dana kao izraz zajedničke želje hrvatske ministrice kulture i njezina talijanskoga kolege da i kulturna suradnja potvrdi izvrsne odnose dviju zemalja.
Ministrica Zlatar Violić zahvalila je talijanskoj veleposlanici što je bila među onima koji su se iskreno radovali ulasku Hrvatske u Europsku uniju i istaknula da su dvije zemlje spremne suočiti se i s problemima koji postoje.
Izložba ima i humanitarni karakter jer će sav novac, koji će se prikupiti prodajom kataloga, biti namijenjen Zakladi "Vrt plavih ruža" koja skrbi za djecu iz Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra u kojoj je smješteno stotinjak djece s najtežim fizičkim i psihičkim oštećenjima na čemu je zahvalio osnivač te zaklade don Ermanno.
Slika "Večera u Emausu" u Hrvatsku je stigla na poticaj Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i talijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a to Caravaggovo remek-djelo moći će svi Zagrepčani i posjetitelji hrvatskoga glavnog grada vidjeti u MUO do 31. kolovoza nakon čega će se ono vratiti u svoj dom - milansku Pinakoteku di Brera,
Tijekom ta gotovo tri tri mjeseca za Caravaggiovo djelo, osigurano na 60 milijuna eura, u sobi baroka bit će prilagođeni svi uvjeti - vlaga zraka, temperatura i osvjetljenje.