DRUGI FESTIVAL MORA I POMORSKE TRADICIJE FIUMARE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 07. lipnja 2013. - 10:20
Autor: 

Drugi kvarnerski Festival mora i pomorske tradicije – Fiumare otvoren je juče u središtu Rijeke uz počasni defile Gradske straže Bakra i Bokeljske mornarice.
Riječane je na Korzu dočekao neobičan prizor – među šetače su se smjestile tradicijske barke koje će sudjelovati na ovogodišnjem festivalu mora i pomorske tradicije - "Fiumare", kao svojevrsni uvod u bogati program.
Festival Fiumare, koji će se održavati do 12. lipnja, oživljava pomorsku baštinu kvarnerskoga kraja. Središnja zbivanja su uz riječki Mrtvi kanal te uz HNK Ivana pl. Zajca, a mnogi se događaji održavaju na još nekoliko mjesta.

Tijekom festivala dočarat će se ozračje vremena u kojem je područje uz Mrtvi kanal bilo mjesto svagdanjega intenzivnoga trgovačkog prometa. Sudjeluju predstavnici otočnih, primorskih i kopnenih gradova i općina koji uz tradicijske barke i zaprežna kola izlažu i prodaju svoje autohtone proizvode odjeveni u narodne nošnje. Posjetitelji mogu vidjeti stare obrte, ribarske i pomorske vještine te filmove o povijesti Rijeke.
U sklopu festivala organizirat će se razgledavanje znamenitosti područja Mrtvog kanala, interaktivne radionice i predavanja, regata u mornarskom veslanju, projekcije filmova o povijesti Rijeke, interaktivne brodomaketarske radionice.
U riječkoj ribarnici bit će priređena fotografska izložba, a na riječkome lukobranu Dan otvorenih paluba i Mala burza nautike. Riječki Pomorski fakultet, Pomorska škola Bakar i riječki muzeji najavili su dane otvorenih vrata, izložbe, radionice i predavanja.
Festival Fiumare organizirali su riječka Turistička zajednica, grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera te nekoliko udruga i ustanova.