URUČENE PLAVE ZASTAVICE NA ALMARA BEACHU U TIVTU

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 09. lipnja 2013. - 10:25
Autor: 

Simboličnim podizanjem prve Plave zastavice na jarbol plaže „Almara Beach" u uvali Oblatna kod Tivta, što je učinila pomoćnica crnogorskog ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak Kukavičić, juče je obilježena 10-ta godišnjica sprovodjenja kampanje „Plava zastavica" u Crnoj Gori. Taj program sprovodi NVO „Ecom", u saradnji sa JP „Morsko dobro" Budva, a Plava zastavica medjunarodni je simbol visokih ekoloških i standarda usluge na plažama i u marinama. Trenutno se Plave zastavice viju na 3.850 plaža i marina u 48 zemalja Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike.
Na jučerašnjoj svečanosti održanoj na zvanično, najboljoj crnogorskoj plaži –Almara Beachu, direktor JP „Morsko dobro" Rajko Barović uručio je plave zastavice operaterima 15 kupališta na Crnogorskom primorju koji su zadovoljili stroga 32 kriterijuma Medjunarodnog žirija kampanje „Plava zastavica" u Kopenhagenu.

Pored Almare, dobila su i tivatska kupališta „Plavi horizont" i „Kalardovo", „Club hotel Rivijera" i „Stevuzo" iz Herceg Novog, „Blue Beach", „S and I beach life", „Escallera", „Sveti Toma" i „Queen of Montenegro" iz Budve, „Centar" i „Paradiso" iz Bara, „Evropa beach", „MCM beach" i „Copacabana" iz Ulcinja. Ukoliko se do kraja mjeseca završe tenderski postupci za izdavanje plaža, Plavu zastavicu dobiće još tri kupališta.
„Plava zastavica simbolizuje ugodnu i očuvanu životnu sredinu namijenjenu za odmor i rekreaciju, dobro razradjen sistem upravljanja obalnim područjem i održivi razvoj turizma. Plaže koje su nosioci Plave zastavice šalju jasnu turističku poruku da je na njima izuzetno visok kvalitet usluge, čistoće mora i obale, opremljenosti i uredjenosti. Zaista je zahtjevan posao zadovoljiti 32 stroga kriterijuma za dobijanje ovog priznanja, a raduje nas činjenica da svake godine imamo sve više kupališta sa Plavim zastavicama u Crnoj Gori."- rekla je pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak-Kukavičić.
U pilot-fazi za dobijanje Plave zastavice ove će godine biti plaže „Jedinica" iz Herceg Novog, „Pirat" iz Kotora, „Time out" i „Dolcevita" iz Budve, „Toni grill" i „Lux Beach" iz Ulcinja, kao i tivatska marina Porto Montenegro.
Na proteklih 10 godina sprovodjenja programa „Plava zastavica" u Crnoj Gori osvrnuo se Saša Karajović ispred nacionalnoh koordinatora te kampanje- NVO Ecom", istakavši da su za to vrijeme kao u pilot-fazi tako i kampnaji, u programu učestvovalo više od 40 plaža a dodijeljene su ukupno 143 Plave zastavice.
Na svečanosti u uvali Oblatna, predstavnici „Ecoma" uručuli su nagrade najboljima na foto, literarnom i video konkursu „Mladi eko-reporteri" a priredjen je i zabavni program u kome su učestvovali Glazvbeno-prosvjetno društvo „Tivat", klapa „Jadran" i DJ-evi.
Siniša Luković