HGI - KAO DA JE VRIJEME STALO

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. lipnja 2013. - 11:02
Autor: 

U našu redakciju je stiglo zvanično priopćenje Hrvatske građanske inicijative koja želi upozoriti na potpunu zapuštenost Donje Lastve i nevođenje računa od strane aktualnog općinskog rukovodstva i Javnog preduzeća "Morsko Dobro" o resursima i interesima ove tivatske mjesne zajednice.
Sa jedne strane imamo Porto Montenegro koji je uređen i sređen na svjetskom nivou, ali zato ako krenete prema Donjoj Lastvi rivom uz more, kao da je vrijeme stalo...

Zapuštenost Donje Lastve ogleda se u mnogo aspekata: put uz obalu je oštećen i za kišnih dana njim je gotovo nemoguće proći; plaža ispred hotela "Kamelija" je propala i na nekim mjestima je i do deset centimetara porinula u more; donjolastovska riva je također u poprilično lošem stanju i treba joj hitna restauracija; dio obale kod mula "Ivović" također je potpuno devastiran. Posebno je tužno, za sve turiste građane Tivta, a za Lastovljane pogotovo, stanje u kome se već više od dvije decenije nalazi nekadašnje ljetnje kino i ljetnja pozornica u Donjoj Lastvi. Prizor je jeziv- prostor nekadašnjega ljetnjeg kina je pun raznoraznog smeća, obrastao u visoku travu i korov, čak predstavlja opasnost za djecu koja se igraju u blizini jer u njemu ima zmija.
O utiscima koje će turisti ponijeti sa sobom kad ugledaju ovakav prizor suvišno je i govoriti. Ovo stanje je utoliko žalosnije ako se uzme u obzir činjenica da bi se sa veoma malo ulaganja prostor nekadašnjeg ljetnjeg kina mogao najprije temeljno očistiti, a onda dograditi i preurediti tako da se u okviru njega napravi odlična dječija igraonica. S obzirom na sjajan položaj koji prostor ovog objekta ima- njegovu blizinu, sa jedne strane, morskoj obali, a, sa druge, centru grada i marini "Porto Montenegro", mislimo da bi restauracija ovog objekta i njegovo preuređenje u dječiju igraonicu, ili alternatvnu kazališnu scenu, bio veliki dobitak za naš grad, pogotovo za njegove najmlađe žitelje, koji su, konačno, i njegova budućnost.
No, ako to zbog nedostatka financijskih sredstava trenutno nije moguće, zahtijevamo od općinske vlasti da se prostor nekadašnjega ljetnjeg kina makar temeljno očisti i na taj način elementarno upristoji i uljudi. Jer, naposlijetku, ovakav izgled bivšega ljetnjeg kina i pozornice u Donjoj Lastvi, a u dobroj mjeri i trenutni izgled Donje Lastve uopće, nikako nisu u skladu sa onim čemu su svakodnevno puna usta čelnicima tivatske općine, a to je napredak Tivta i njegovo upodobljavanje standardima Europske Unije.
HGI
Više u našoj foto galeriji.