U ZAGREBU VIŠE OD 30 ŠEFOVA DRŽAVA ILI VLADA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 22. lipnja 2013. - 10:29
Autor: 

Središnju proslavu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a 30. lipnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu uveličat će 16 predsjednika država, tri predsjednika parlamenta, 15 predsjednika vlada, 10 prvih potpredsjednika vlada i 11 ministara vanjskih poslova, izjavio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Hrvatske EU-u Tomislav Saucha.
Iz institucija EU-a svoj su dolazak, među ostalima, potvrdili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Na središnjoj proslavi iz zemalja EU-a očekuju se predsjednici Rumunjske, Grčke, Italije, Litve, Cipra, Češke, Slovenije i premijeri Poljske, Latvije, Mađarske, Belgije, Slovačke, Malte te austrijski kancelar i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kada je riječ o zemljama jugoistočne Europe, one će na svečanosti biti zastupljene na razini predsjednika, premijera, potpredsjednika vlade i ministara vanjskih poslova. Svoj su dolazak potvrdili i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga. Na pitanje novinara je li dolazak Tomislava Nikolića definitivan, Saucha je odgovorio da je 'za njega ispunjen registracijski obrazac. Dakle, mi to smatramo službenom potvrdom i veselimo se svima koji će doći'.
Na proslavi će također biti posebni izaslanik pape Franje kardinal Giovanni Lajolo, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philip Ricker i kanadska ministrica rada Lisa Raitt. Zasad nema potvrde dolazaka iz Velike Britanije, Francuske i Turske.
/HRT/