MAKETA MARKOVE CRKVE U MINI EUROPI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2013. - 18:12
Autor: 

Maketa zagrebačke crkve sv. Marka svečano je u ponedjeljak otkrivena u parku Mini Europa, poznatoj bruxelleskoj turističkoj atrakciji, u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Maketu je otkrio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića, diplomata i brojnih uzvanika. Nakon prigodnih govora gradonačelnika Bandića, hrvatskog veleposlanika u Belgiji Marija Nobila i direktora parka Thierryja Meeusa te intoniranja hrvatske i europske himne u zrak su pušteni crveni, bijeli i plavi baloni, koji su skrivali maketu crkve sv. Marka. Otkrivanje je popraćeno i vatrometom.

Mini Europa se nalazi u podnožju Atomiuma, simbolu Bruxellesu, na čijem se vrhu zavijorila hrvatska zastava.
"Očito je da je Hrvatska dobrodošla u Europsku uniju. Toplina s kojom smo ovdje i na drugim mjestima dočekani govori da Hrvatsku svi doista osjećaju kao dio Europe. Markova crkva je simbol u mnogočemu i danas je ovdje zajedno s važnim spomenicima iz cijele Europe. Ponosni smo svi zajedno", izjavio je predsjednik Ivo Josipović.
"U znak prijateljstva i suradnje došao sam danas u Bruxelles, da u ovom predivnom Parku Mini Europa zajedno s vama otkrijem maketu jednog od najprepoznatljivijih simbola Zagreba, crkve sv. Marka, koja je potječe iz 14. stoljeća i smještena je u centru grada. Crkva i Trg sv. Marka na kojem su smješteni Hrvatski sabor i vlada, na neki način su simboli i izraz hrvatske povijesti, hrvatskog identiteta i hrvatske državnosti", rekao je u svom govoru gradonačelnik Bandić.
Na površini od 24.000 četvornih metara nalazi se park s oko 350 maketa najpoznatijih znamenitosti iz 80-tak gradova svih zemalja članica Europske unije. Tu se u samo dva sata lagane šetnje mogu vidjeti 25 puta umanjene verzije Eiffelova tornja, londonskog Big Bena, bruxelleskog središnjeg trga Grand-Place, venecijanski kanali s gondolama, katedrala Santiaga de Compostele, atenski Partenon, stockholmska gradska vijećnica itd.
Nakon otkrivanja makete, u Mini Europi otvorena je i izložba "Hrvatska novinska fotografija". Izložbu je otvorio zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.
U sklopu obilježavanja hrvatskog ulaska u EU, ispred ispred bruxelleskog sjedišta Europskog parlamenta bit će kasnije popodne otvorena izložba "Be CROative", u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.
Navečer će u Bruxellesu svečani koncert imati Simfonijski orkestar HRT-a.