SVEČANA AKADEMIJA I OTVOREN NOVI DOM BOKELJSKE MORNARICE

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 26. lipnja 2013. - 12:45
Autor: 

Povodom obilježavanja Dana Bokeljske mornarice u utorak je u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole "Vida Matjan" – crkvi Svetog Duha, održana Svečana akademija nakon čega je otvoren novi Dom Bokeljske mornarice na Pjaca od kina.
Na Svečanoj akademiji brojne goste i zvanice pozdravio je Vice admiral Bokeljske mornarice Ilija Radović, mediator večeri je bio predsjednik beogradske podružnice mornarice prof. dr. Branko Sbutega.
Mali admiral Bokeljske mornarice Slavko Vukasović iz Đurića kazivao je stihove pjesme "Romansa pomorca" iz zbirke pjesama "Za ruke se držimo" dr. Miloša Miloševića.

Nakon zvaničnog završetka Svečane akademije prisutnima se na opšte iznenađenje obratio predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Nikola Ciko.
"Malo je neobično da Vas predsjednik jedne organizacije oslovljava poslednji. Ali kod nas je sve neobično i moguće. Ne želim izazivati konflikte pred jednom večeri koja treba da vam ostane u jednoj prijatnoj uspomeni.
Ali, pred nama u skoroj budućnosti je izborna Skupština naše organizacije, gdje očekujem da će doći do podmlađivanja izbora mlađih i novih kadrova koji će moći bolje i uspješnije voditi našu organizaciju, nego što smo mi to radili. Upravni odbor već duže vrijeme nema potreban kvorum. U Admiralitetu je posebno situacija teška, nažalost ostali smo bez Admirala a borba za njegov presto je davno počela prije njegove smrti. Imamo članove koji u jednoj ličnosti kumuliraju tri ličnosti, imamo oficire koji komanduju odredom a ne izdaju niti jednu pravilnu komandu.
Apelujem na sve da zajednički pomognemo da se Bokeljaska mornarica reorganizuje u cijelinu koja će funkcionalno organizaciono i kadrovski biti adekvatna njenom značaju i tradiciji " - kazao je Nikola Ciko.
Ciko je iznio još niz unutarnjih problema sa kojima se organizacija već jedan duži period suočava.

Mr.sc. Jovan J. Martinović pročitao je tekst "More naše sinje" kojim je ukazao kako pomostvo i more postalo jedan od osnovnih resursa i izvor života u tom periodu.
"Početkom devetog stoljeća u vrijeme prenošenja istočnjačkih relikvija prema zapadu, mletački trgovci su vozili brodom mošti maloazijskog mučenika za Veneciju ali su zbog nevere morali ući u Bokokotorski zaliv i usidriti se u luci Rose. Legenda kaže da je kotorski građanin Andrea Saraceni odkupio svečeve moći i uz niz svečanosti donio ih u Kotor i uz učešće organizovanog odreda kotorskih pomoraca, u čemu se sagleda početak osnivanja Bokeljske mornarice drevne strukovne organizacije koja je ostala niz vjekova neraskidivo vezana uz razvoj pomorstva našeg kraja."- kazao je Jovan Martinović.
U programu su nastupili klape "Bokeljski mornari", ženska klapa "Bellezza", učenici Muzičke škole iz Kotora Jelena Jovović, Nija Ristelić i Pava Taušan koje su izvele glazbeno dijelo "Miniature Bridge".
Stihove svojih pjesama je kazivala Maja Perfiljeva, koja je ispričala kako je nastala legendarna skladba "Bokeljska noć"
Na kraju programa nastupili su članovi Mornarice sa plesnom grupom koji su izveli dobrotsko i škaljarsko kolo.
Nakon Svečane akademije brojni gosti i zvanice prisustvovali su otvaranje novog Doma Bokeljske mornarice na Pjaca od kina koji je otvorio Viceadmiral Bokeljske mornarice Ilija Radović.
"Ovaj dan je za nas vema značajan, dobili smo krov nad glavom Bokeljske mornarice u drevnom Kotoru zahvaljujući lokalnoj upravi. Zahvaljujem se svim ljudima koji su dali podršku da ovaj prostor pripadne instituciji - Bokeljskoj mornarici koja slavi 1204 godine postojanja, prostor u kome ćemo se okupljati i družiti"- kazao je viceadmiral Radović
Među zvanicama su bili komandant Mornarice Vojske Crne Gore kapetan bojnog broda Darko Vuković, predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica, izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac, predsjednici podružnica Bokeljske mornarice Tivat i Herceg Novi i drugi.
Dan Bokeljske mornarice se slavi 26. lipnja na dana prvog izdatog Statuta 1463. godine.

Audio: Viceadmiral Bokeljske mornarice Ilija Radović